15 éves a Lindua folyóirat

15 éves a Lindua folyóirat

A Lendvai Könyvtár és Kulturális Központ gondozásában megjelent a Lindua, Lendva Község multikulturális, tudományos, társadalomtudományi, irodalmi és képzőművészeti folyóiratának legújabb száma. A hat tematikus részre osztott, közel 100 oldalas publikáció több érdekes és színvonalas írást tartalmaz.

A friss publikációt a múlt héten mutatták be a Lendvai Könyvtár olvasótermében. A Lindua folyóirat első száma 2007-ben jelent meg, azóta 15 évfolyamában 23 szám látott napvilágot. A folyóiratot – ahogyan Huzjan Štefan, a Lindua első számának felelős szerkesztője írta – Lendva és környéke pozitív multikulturalizmusának értékeire alapozták és építették.

Zágorec-Csuka Judit, az LKKK igazgatója köszöntőbeszédében hozzátette, a folyóirat alapkoncepciója azóta sem változott, hiszen a publikáció még ma is az alapvető társadalmi és aktuális témák kritikus megközelítését tárja elénk több nyelven. Varga Ines szerkesztő hozzátette, annak ellenére, hogy a folyóirat lehetőséget kínál a szerzőknek a különböző témák feltárására, illetve az irodalmi megnyilvánulásra, évről évre kevesebb szerző nyújtja be írását. A szerkesztők megállapítása szerint ennek több oka is lehet (anyagiak, a szerzők az írásaikért nem kapnak honoráriumot, több hasonló témájú publikáció), amit a közeljövőben célszerű lenne megvitatni és esetleg változtatni rajta.   

A Lindua friss számában többek között a Személyiségek rovatban idén jubiláló íróinkról (Bence Lajos írása) olvashatunk, továbbá két interjút is közöl: Paušič Olgával a legújabb regényéről (Zágorec-Csuka Judit), valamint Zver Gabriela beszélgetését Lendva városáról Šarotar Dušannal, Lainšček Ferivel és Bale Normával. Ezenkívül tartalmaz még hat terjedelmesebb tanulmányt (művészeti, könyvtártörténeti, helytörténeti, írások), valamint irodalmi recenziókat a helyi szerzők új köteteiről. Helyet kapott benne még az Érdekességek rovat és a hagyományokhoz híven a lendvai származású szerzők versei és rövid prózarészletei is.

A bemutatást a Lindua öttagú zenei csoport tette színesebbé.

Farkas Brigita (a szerző fotóival)