Két szegedi publicistával működik a Bécsi Napló

Két szegedi publicistával működik a Bécsi Napló
Fotó: Karnok Csaba

https://www.delmagyar.hu/

Kiss Anna írása - Karnok Csaba fotóival

Minden magyarhoz szeretnének szólni a Bécsi Napló munkatársai, akik között ott van két szegedi, Katona András és Zakar Péter is. A Szegedi Dóm Látogatóközpontban mutatkozott be a lap, Deák Ernő főszerkesztő is jelen volt.

Csütörtök este mutatkozott be Szegeden a Bécsi Napló, vagyis az ausztriai magyarok lapja, amelynek két helyi publicistája is van, Katona András jogász és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese. Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének nyomtatott és online lapja Deák Ernő főszerkesztő vezetésével működik, aki arról beszélt az eseményen, hogy ahogyan a kezdetekben, úgy most is segélyek, felajánlások segítségével működnek. Megjegyezte, addig biztosan lesz Bécsi Napló, amíg idealisták lesznek, hiszen a lap munkatársainak idealizmusából él.

Hozzátette, a céljuk az, hogy minden magyarhoz szóljanak, és aki elkezdi az első oldalnál, az egészen az utolsó oldalig olvassa el, mert sok minden megtalálható a lapban.

– Sokan emiatt tarkának nevezték a Naplót, azonban ez nem igaz, mert a lap a sokszínűséget, a sokszínű demokráciát képviseli, így mindenkinek megadják a lehetőséget a gondolkodásra és hozzászólásra – emelte ki. Deák Ernő hangsúlyozta, a Bécsi Napló pártpolitikától független, magyar újság és az is szeretne maradni, ugyanakkor ez nem azt jelenti, hogy politikával nem foglalkoznak, hiszen az megkerülhetetlen, például akkor, ha az orosz–ukrán háborúról tudósítanak.

Fetes Kata szerkesztő az online felület kapcsán azt mondta, mindenki talál a saját ízlésének megfelelő tartalmat, és igyekeznek úgy alakítani az oldalt, hogy minél több magyar nyelvű írás jelenjen meg ott. Továbbá céljuk az is, hogy minél inkább megismertessék a világgal a nyugati magyarságot, a nyugattal pedig a magyar történelmet, a magyar kultúrát és a nagy magyarokat is.

Az est során több írást is felolvastak, köztük Katona András új írását, amely a Német kutya, német szalonna címet kapta.