Biológiailag lebomló üveg

Biológiailag lebomló üveg

Még korai prototípus stádiumban van, de egy napon környezetbarát anyaggá fog válni. Használható lesz például az orvostudományban, mert ez az anyag a szervezetben is lebomlik.

Akár a földben, akár a vízben, akár a levegőben: az üveg több ezer évig stabil marad. A műanyag alternatívák viszont idővel mikro-műanyagokká bomlanak, amikor a környezetbe kerülnek. Környezetvédelmi szempontból egyik sem éppen ideális. Xuehai Yan, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója által kifejlesztett biológiailag lebomló üvegnek minimálisra kell csökkentenie az anyag ökológiai lábnyomát.

Az előállításához a kutatók aminosavakat és ezeknek a molekuláknak a rövid láncait, az úgynevezett peptideket használják fel. Először felmelegítik, majd gyorsan lehűtik anélkül, hogy kristályszerkezetet hoznának létre. Ehelyett egy amorf szerkezet keletkezik - ez az üveg alapvető jellemzője. A legnagyobb akadály, amit a csapatnak le kellett küzdenie, a kiinduló molekulák hőstabilitása volt. Ezek ugyanis általában a termeléshez szükséges hőmérsékleten degenerálódnak. Yan és társai azonban megtalálták a módját, hogy kémiai módosítások segítségével, például acetil- vagy benziloxikarbonil-csoportok kapcsolásával megvédjék ettől a molekulákat.

Spectrum