Állatkerti séta a könyvtárban

Állatkerti séta a könyvtárban

   Állatkerti sétára invitál az Osztrák Nemzeti Könyvtár, - nem a zöld szabad természetbe, hanem a Dísztermébe. A barokk világ egyik legszebb termébe belefér az állatvilág is, és bármily meglepő, az ilyen környezetben megtett „kirándulás” is lehet kellemes időtöltés. Rikító sárgaszínben pompázó papagájos meghívó értesít arról, hogy március 24-én nyílikmeg A császár legszebb állatai. A Habsburg gyűjtemény képei (Des Kaisers schönste Tiere. Bilder aus den habsburgischen Sammlungen) című kiállítás. Ennek célja annak bemutatása, hogy az állatok milyen jelentős szerepet játszottak a császári udvar életében négy évszázadon át.

   A középkori kódexek lapjain, iniciálékban, miniatúrákban gyakoriak az állatábrázolások, az utópisztikustól kezdve a mindennapokhoz tartozó emberközelien barátságos, humoros megjelenítésig. A haszonállatoktól kezdve a természetes környezetben élő vadak széles skálája kerül bemutatásra különböző élethelyzetekben. „Tücskök-bogarak”, a csodálatos, bámulatraméltó lepkék, madarak; egerektől kezdve minden látható a valós és a képzelet állatkertjében; égen-földön-vízben. Az „Eberstorffi állatmesék”, a „felhőkben úszó” állatfejek, és Salomon Kleiner (1700–1761) híres rézmetszőmester, Vedutenzeichner képzeletének szüleményei sem maradnak ki. Először kerülnek nyilvános bemutatásra többek között I. Ferdinánd császár (1793–1875) zoológiai gyűjteményének különleges darabjai, Eugen de Savoyen herceg által gyűjtött, állatokat ábrázoló színes akvarellek az egykori Hof-Naturalienkabinett-ből. Felbukkannak a bécsi „Hetztheater” darabjai is a 18. századból, valamint Jenő herceg hatásos, és nagyon is időtálló dokumentumai, amelyek a természetes környezetükből kiemelt állatok szomorú sorsára hivatottak felhívni a figyelmet, a nézők szórakoztatására irányuló tragikusan végződő állatharcokra.

   A mai zoológiai képgyűjtemény csaknem 10.000 akvarellre tehető, amely számtalan expedíció, természettudományos kutatás, gyűjtőszenvedély eredményeként jött létre.

   Az ez év június 26-ig tartó kiállítás nagyszerű, élvezetes séta, amely arra buzdít, hogy ellátogassunk a valóságos állatkertbe is.

Ádám Ágnes