175 éve Született, Thomas Alva Edison

175 éve Született, Thomas Alva Edison

Az amerikai feltaláló, a villanykörte és a fonográf megalkotója 1847. Február 11-én született az Ohio állambeli Milanban, de családja a michigani Port Huronba költözött, így ő ott nőt fel.

Nemcsak feltaláló volt hanem üzetember is. Az egyesült Államokban 1093, az egész világon 2332 szabadalmat jegyeztetett be. Születésnapja 1983  óta az USA-ban a Nemzeti Feltalálók Napja (National Inventors' Day). Egyes találmányai nagy hatással voltak a modern ipari társadalom életmódjára. Ilyen például a fonográf, a mikrofon, a tökéletesített izzólámpa, vagy a kinetoszkóp.

Az elsők között alkalmazta az ipari fejlesztés területén a szervezett csapatmunkát, számos más kutatóval, mérnökkel dolgozott együtt. Munkatársai közé tartozott a telefonközpont feltalálója, Puskás Tivadar is, akivel sok konfliktusa volt. Híres volt sokoldalúságáról: foglalkozott cementgyártással, kísérletezett röntgensugárzással, az autógyártó Henry Ford T-modelljeihez készített elektromos önindítót, az első világháború idején (1914-1918) pedig a haditengerészetnek is dolgozott. Ő alapította meg az első ipari kutatólaboratóriumot.

Edison az amerikai Középnyugaton nőtt fel. Pályafutását távírászként kezdte; a távíró inspirálta első találmányait. Ezekből befolyó jövedelméből alapította meg híres Menlo Park-i laboratóriumát, ahol kifejlesztette legismertebb találmányait. Fejlesztései és üzemei révén nagy vagyonra tett szert. Ez lehetővé tette, hogy megalapítsa a világ első filmstúdióját, a Black Maria-t. Ellentmondásos ember volt: egyszer jókedvű, máskor pedig zsarnok a kollégáival és a családjával egyaránt. Edison kétszer nősült, hat gyermeke született. 1931-ben cukorbetegsége miatt halt meg.

Híres mondásai: „A zseni egy százalék ihlet, kilencvenkilenc százalék verejték“.

„Nincs olyan eszköz, melyhez az ember ne folyamodna, hogy megmeneküljön a gondolkodás fáradalmaitól“.