Száz év Burgenland kiállítás Szalonak várában

Száz év Burgenland kiállítás Szalonak várában

   2021. augusztus 15-én a Schlainingi várban megnyílt a Száz év Burgenland című kiállítás, mely  egy évig látogatható. A kiállítás előkészületeinek részeként a Schlaining-kastélyt teljesen felújították és hatalmas kiállítótérré alakították át.

   Belépéskor a látogatók kapnak egy tollat és egy kódot, amellyel letölthetik a kiállítás audio guide-ját. A múzeum oktatási koncepciója, multimédiás kialakítása és gazdag tartalma lenyűgöző. Nemcsak a történelemre, hanem a mai Burgenland korszerű bemutatására is törekedtek. A kiállítás minden bizonnyal e különleges tartomány identitásának megteremtését is szolgálja.

   A bemutatottak egyes részei azonban elgondolkodtatóak az identitáskeresés szempontjából: például az "1000 év magyar lakosság Burgenlandban" cím vagy Sopron (Ödenburg - egy olyan város, amely soha nem tartozott Ausztriához) mint az új Burgenland fővárosa elvesztésének siratása. Az a tény, hogy Magyarország, mint Ausztria szövetségese (amely a háborúért felelős volt), több emberéletet és sokkal több területet vesztett ebben a háborúban, mint Ausztria, és aztán az ország nyugati részét is át kellett adnia, nem igazán kap helyet a kiállításon.

   A sok filmrészlet és a szemtanúk beszámolói, amelyeket meghallgathatók, sok időt vesznek igénybe. Ráadásul a hangos idegenvezető ellenére könnyű elveszíteni a kiállítás fonalát. A virtuális főzésre szolgáló kulináris részleg szórakoztató. Egyedülálló, hogy láthatjuk a Saint Germain-i békeszerződés másolatát, majd az eredeti velencei szerződéseket.

   Fontos, hogy a látogató sok időt szánjon erre a kiállításra, és a megtekintés ideje alatt tartson szünetet, hogy valóban magába szívhassa a sok tartalmat.

Tarcsay Tünde