Iszapleszívás a Fertő tavon

Iszapleszívás a Fertő tavon

 Jól sikerült a tóparti közösségekben az iszapszívás 

Körülbelül 40.000 m3 lágyiszapot távolítottak el. Az iszap és nád eltávolítása fontos része a Seewinkel/Fertő-tó természeti területeinek védelmében. De az is világos, hogy a vízellátás továbbra is elengedhetetlen ahhoz, hogy fenntartható módon megőrizhető legyen ez az egyedülálló természeti ékszert. Itt különböző változatokat tesztelnek.

Az Adriai-tenger feletti jelenlegi 115,01 méteres vízszinttel a Fertő-tó még mindig sekély. 22 centiméter hiányzik az előző évi vízszinthez képest, így 1965 óta mért eddig legalacsonyabb március végi értékből. A sokéves átlag 57 centiméterrel magasabb. A nyárra vonatkozó előrejelzések nagyjából az előző évi szinten lennének.

Az iszapeltávolítási kísérleti projekt 2022 októberében indult. A gyakorlatban tíz különböző helyszínen – szinte az összes tómenti közösségben – különböző berendezéseket lehetett kipróbálni közvetlenül a Fertő tavon. Klasszikus iszapszívási munkákat végeztek kikötői létesítményekben, így Illmicben (Illmitz), Pátfaluban (Podersdorf), Fertőszéleskúton (Breitenbrunn)  és Rusztban (Rust). Különféle iszaptalanítási intézkedések is történtek a csatorna bejáratánál, például Nyuasban (Jois), Sásonyban (Winden), Feketevárosban (Purbach) és Okában (Oggau). A Rust-i Seestrasse mentén egy nagyjából egy kilométer hosszú hajócsatorna korszerűsítését is megpróbálták. Ez a csatorna szintén megtisztult a nádtól és sártól. Különleges intézkedés történt Pátfaluban. Itt, a kikötő medencéjében a meglévő facölöpsor mentén úgynevezett áramlási gátat építettek azzal a céllal, hogy hosszú távon megakadályozzák a lágyiszap bejutását a kikötőbe. 

Illmic mint turisztikai közösség számára a kísérleti projekt nagy jelentőséggel bír. Az alacsony vízállás miatt a hajók kiszállítása komoly kihívást, problémát jelent úgy a mólóknak mint a helyi hajózásnak. A 116 tulajdonosal rendelkező Illmicnek mit turisztikai célpontnak fennmaradása a tóparti üdülőhelytől függ. A 220 csónakkikötő 80 százalékban foglalt. Ez fontos bevételi forrást jelent a település számára. A téma minden tóparti település érint, és az intézkedéseket nemzetközi szinten közösen hajtanák végre. 

A tómenedzsment munkájának részeként különféle vízelvezetési technikákat is kipróbáltak. Ide tartoznak a klasszikus zagytározók, amelyek már szinte minden tóközösségben megtalálhatók. A feladat most ennek a meglévő infrastruktúrának a megújítása. A Pátfalui ülepítőtartályt az önkormányzat tavaly nyáron a legkorszerűbb szintre hozta, ez Illmicben is folyamatban van és Ruszt jelenleg a tartály térfogatának nagymértékű növelését tervezi. Az úgynevezett vízelvezető tömlőket is tesztelték. Három-hat hónapos szárítási fázis után az anyagot laboratóriumban tesztelik és a hatóságok jóváhagyása után felhasználják a mezőgazdasági területek talajának javítására.