Átadták a Szent Borbála hidat

Átadták a Szent Borbála hidat

Magyarország és Szlovákia között a negyvenedik átkelő az Ipolyhídvéget Drégelypalánkkal összekötő Szent Borbála híd. A március 11-ei ünnepélyes átadón hangsúlyozták a hidak összekötő szerepének fontosságát valódi és átvitt értelemben egyaránt. Az ünnepséget Ipolyhídvégen tartották.

Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: „Egy évtizedes közös, szlovák–magyar beruházási program lezárása a mai hídátadó, amely nemzetstratégiai szempontból különösen fontos mérföldkő”.

A hídátadó ünnepségen Peter Pellegrini, a szlovák parlament elnöke kitért a hidak összekötő szerepére: „Közösen építjük a hidakat, melyek nem csupán két települést kötnek össze, hanem két államot, két nemzetet. Ezzel is erősítik a két nemzet jószomszédi viszonyát”.

Jelezte, a jó kapcsolat nem csupán a hídépítések alapja, hanem tágabb értelemben a kölcsönös elismerésre, mások szuverenitásának elismerésére épülnek a nemzetközi kapcsolatok is. Emlékeztetett rá, hogy a két nemzet több száz éven keresztül egy államban élt, ma pedig két önálló országként törekszik a legjobb kapcsolatokra. „A folyamatosan gyarapodó határátkelők is bizonyítják, hogy kiválóak a szlovák–magyar kapcsolatok” – húzta alá.

Többszörösen fontos a híd megléte, a jelképes kapocsszerep mellett gazdaságilag is segíti az itt élőket. Ez a mostani politika célja is, jobbá tenni a lakosság életét. Felelevenítette, az ő kormányfői tevékenysége idején kezdődött el az egyeztetés a hídépítéséről.

Balla Mihály, Nógrád vármegye 2. választókerületének országgyűlési képviselője beszédében kifejtette, az Ipolyhídvég és Drégelypalánk között megépült Ipoly-híd a múltból táplálkozva a jelenben készült el a jövő számára. Több száz éven keresztül, a második világháborúig híd kötötte össze az Ipoly két partján lévő községeket. 

Mindkét település lakói és vezetői szerették volna újra megépíteni a hidat. „Ennek érdekében megpróbáltak mindent, s a gondolatuk találkozott a két ország vezetőinek szándékával. Egy hosszú folyamat végeredményeként állhatunk ma itt, a hídátadón. A hidak közösségek által szíveket kötnek össze. Egy közösségé válnak a folyó két partján élők, az Ipoly menti térség összetartozását erősítik az Ipoly-hidak. A folyó két partján élők szeretettel és tisztelettel viseltetnek egymás iránt" – mondta Balla Mihály.

Ondrej Lunter, a Besztercebánya Megyei Önkormányzat elnöke kijelentette:  Szent Borbála híd hozzájárul a térség fellendítéséhez.

Pásztor Péter