Óceánok világnapja

Óceánok világnapja

Az ENSZ által 1992-ben Rio de Janeiróban megtartott globális környezetvédelmi csúcstalálkozón jelölték ki az óceánok védelmére az óceánok világnapjának június 8-át.

Az óceánok fenntarthatósága veszélyben van. Ezt az üzenetet próbálja eljuttatni az ENSZ a Föld lakóihoz az óceánok világnapján.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Portugália csatlakozott a kezdeményezéshez és „Kék menetrend zöld ügyben“ címmel miniszteri konferenciát rendez Lisszabonban. Az esemény házigazdája Ricardo Serrão Santos Portugália tengerügyi minisztere, aki arról beszélt, hogy az óceán teljességében sérült. Az óceán savasodásának problémája a tengeri élet problémája. Az óceán hőmérsékletének növekedése, az oxigénszint csökkenéséhez vezet, s amikor oxigénhiányról beszélünk nem arra az oxigénre gondolunk, amelyet belélegzünk, hanem az élethez szükséges oxigénre az óceán biodiverzitásának forrására.

Léteznek már technikai megoldások a paradigmaváltáshoz. De még hosszú az emberiség előtt álló út. Ezek olyan problémák, amellyel az emberiségnek ma kell szembenéznie. És itt nem csupán az óceánok megóvásáról van szó.

"Az óceán a megújuló energiák előállításával hozzájárulhat ahhoz, hogy függetlenné válhassunk a fosszilis energiáktól. Nekünk pedig eközben el kell mozdulnunk a kitermelés-alapú perspektívából termelés-alapúbb perspektíva felé" - véli Ricardo Serrão Santos.

Tanult emberekre van szükség a bolygó megmentéséhez

A tudománynak alapjaiban kell megváltoztatnia az emberiség mentalitását, de ezt csak oktatással lehet véghez vinni. A tengerügyi miniszter azt is hozzátette, hogy politikát csak társadalmi felhatalmazással lehet csinálni. Ahhoz, hogy a politikusok a legmagasabb tudományos szint alapján tudjanak törvényeket alkotni, felvilágosodott, ismeretekkel rendelkező társadalomra van szükség.

Portugália az idén az ENSZ Óceán Konferenciát Kenyával közösen szervezi.

Az eseményt eredetileg 2020-ra tervezték, de a koronavírus- járvány miatt el kellett halasztani.