Virágzó vasárnap

Virágzó vasárnap

A Hagyományok Háza online tematikus napja

A Hagyományok Háza a húsvéti ünnepkör részeként virágvasárnap alkalmával tematikus napot rendez. A programsorozatban az ünnephez illő koncertek, produkciók és gyermekműsorok szerepelnek.

A Hagyományok Háza második tematikus napján, virágvasárnappal összefüggésben virtuális programokkal köszönti a tavaszt, és egyben segíti a ráhangolódást a kereszténység legnagyobb ünnepére. Közel a húsvét, de a nagyböjt szigorú, utolsó időszaka, a nagyhét még hátra van. A műsorban résztvevők – egy kerekasztal beszélgetésen – a böjt témáját járják körül és közreadnak néhány böjtidei receptet is. Az ünnepet meghittebbé teszi az egyházi énekek koncertje és a Bihari János Táncegyüttes Passió című produkciója is. A tavasz eljövetelét Paár Julcsi gyerekeknek szóló összeállítása jelzi. Nem maradhat ki a kézműves foglalkozás sem, a gyerekek barkás virágkoszorút és gyapjúbáránykát készíthetnek, a felnőttek a húsvéti tojásfestés technikáit sajátíthatják el. A család együtt röpülhet a mesék világába, de a játék is a nap velejárója. Megválaszolásra vár a virágvasárnappal és a húsvéttal kapcsolatban számtalan furfangos kérdés is

A Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának emlékünnepe. A Biblia szerint ezen a napon sokan a nép közül ruhájukat terítették az útra, és virágzó ágakat szórtak a szamárháton érkező Krisztus elé. Ennek nyomán került az ünnep szertartásai közé néhol a pálmás, északi tájakon pedig a barkás körmenet. A virágvasárnapi barkaszentelés ugyan egyházi eredetű szokás, de a szentelt barkát felhasználták rontás ellen, gyógyításra, mennydörgés és villámlás elhárítására is.

A virágvasárnaphoz kapcsolódó, nem szakrális eredetű népszokás a villőzés, más néven a kiszejárás. Fő kelléke a zöld villőág, melyet felszalagoztak, esetleg kifújt tojásokkal díszítettek. A villőág a tavasz hírnöke, a lányok a tavasz behozatalának jelképeként ezzel vonultak végig a falu utcáin. Egy menyecskének öltöztetett szalmabábut készítettek, amelyet kiszeként, kiceviceként emlegettek. A bábut – a zord tél és a böjt megszemélyesítőjét – a falu végén vízbe vetették, vagy elégették.  

 

Információk: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/viragzo-vasarnap