Nyugdíj valorizáció Magyarországon 2023-ban

Nyugdíj valorizáció Magyarországon 2023-ban
Mindenkinek, aki  Magyarországról nyugdíjat kap, lehetősége van arra, hogy a korábban megállapított nyugdíjának valorizációját kérje.
Más szóval, aki elégedetlen a már - akár évekkel -  ezelőtt megállapított nyugdíjával, kérhet egy felülvizsgálatot honorárium ellenében.
Ez a " Nyugdíj Guru" és munkatársai megbízásával kivitelezhető. Az új törvény a régi nyugdíjak mellett a jelenleg nyugdíjba készülők eligazodását is segítheti.
Prof. Dr. Birtalan Iván

Milyen valorizációs szorzókkal számítják a nyugdíjakat jövőre?

A 2023-ban várható valorizációs szorzók tükrében még élesebben látszik a kérdés: most kell a nyugdíjat igényelni vagy inkább jövőre? Vagy még később? Vagy visszamenőleg?

A valorizáció lényege, hogy az életpálya során a korábbi években szerzett, nettósított éves kereseteket az adott évre vonatkozó valorizációs szorzóval meg kell szorozni, így kell azokat a nyugdíjba vonulás évét megelőző év nettó átlagkereseti szintjéhez igazítani.

2020. évi nyugdíjigénylés esetén a 2018-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kellett a 2019. év kereseti szintjéhez igazítani a 2020. márciusában kiadott kormányrendeletben megjelent valorizációs szorzók révén.

2021. évi nyugdíjigénylés esetén a 2019-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kellett a 2020. év kereseti szintjéhez igazítani a 2021. márciusában kiadott valorizációs szorzók révén.

2022. évi nyugdíjigénylés esetén a 2020-as és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell a 2021. év kereseti szintjéhez igazítani a 2022. áprilisában kiadott valorizációs szorzók révén.

2023. évi nyugdíjigénylés esetén a 2021-es és korábbi évek nettósított éves kereseteit kell majd a 2022. év kereseti szintjéhez igazítani a 2023. márciusában kiadandó valorizációs szorzók révén.

Az alábbi linken feltett kérdéseket a Nyugdíj-Guru megválaszolja  https://www.nyugdijguru.hu/meg-tobb/gyik/itt-tegye-fel-a-kerdeset.html