Sikeres képzőművészeti pályázat Szlovákiában

Sikeres képzőművészeti pályázat Szlovákiában
Fotó: Benyák Mária

A felvidéki Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége idén már 15. alkalommal hirdette meg képzőművészeti pályázatát a Felvidék valamennyi tanintézete tanulói számára.

A pályázatra a térség óvodáiból és iskoláiból rekord mennyiségű munka érkezett. Idén a szervezők azt adták feladatul a tehetséges gyerekeknek, hogy Petőfi Sándor egy-egy verséhez készítsenek illusztrációkat, már gondolva a költő születésének jövőre esedékes 200. évfordulója alkalmából.

A gyerekek jól értették és értelmezték a mondanivalót és a szervezők, valamint a zsűri tagjai is megállapították, hogy remek munkák születtek. Az eredményhirdetésre, díjátadásra és a legsikeresebb munkák kiállítására Pozsonyban, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában került sor. Az értékelés során elhangzott, hogy 149 tanintézményből 1501 gyerektől 1605 rajz és festmény érkezett. Az óvodások kategóriájában 11, az alapiskolák alsó tagozatos tanulóinak kategóriájában18, a felső tagozatosok kategóriájában 10, a középiskolások kategóriájában 5, a speciális iskolák tanulóinak kategóriájában pedig szintén öt alkotót díjaztak. Jutalomban részesítették a gyerekek pedagógusait is, akik értő irányítással foglalkoztak tanítványaikkal.

A múzeum igazgatónője, Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnök asszonya, Fekete Irén, valamint a szövetség munkatársai, Vörös Mária, Kiss Beáta és Németh Éva, akik hatalmas munkát végeztek a rajzok, festmények rendszerezésével, feldolgozásával, elmondták, hogy a versenyt jövőre is meghirdetik, bízva abban, hogy az idei rekord mennyiségű alkotáshoz hasonló vagy akár nagyobb számú rajzzal és festménnyel örvendeztetik meg a felvidéki tanintézmények tanulói a szervezőket, a zsűrit és a közönséget is.

A Harmos Károly Országos Képzőművészeti pályázat ismét sikeres volt.

Benyák Mária

A szerző felvételei