A magyar származású Tarzan

A magyar származású Tarzan

Johnny Weissmüller 100 éve etalon volt a sport világban 

Eredetileg Weissmüller János néven bánsági sváb családban látta meg a napvilágot 1904. június 2-án Szabadfalván, Temes Vármegyében. 

Weissmüller az 1924-es párizsi olimpián 100 és 400 méter gyorson, és az amerikai válogatott színeiben 4x200 méteres gyorsváltóban is bajnok lett, négy évvel később Amszterdamban pedig a 100-as és a 4x200-as címét is megvédte, így összesen öt olympiai aranyérmet szerzett. Ő volt az első ember aki egy percen belül tudta teljesíteni a 100 métert, 1924. február 17-én pedig 57,4 másodpercre javította ezt a csúcsot. Pályája során 67 világrekordot állított fel gyorsúszásban.

A 191 centiméteres magasságával és 86 kilogrammos termetével később a Tarzan-filmek főszereplője lett. 

Egészen pici volt, amikor a család kivándorolt Amerikába, ahol Chicagóban telepedtek le. A kis Johnny sokat betegeskedett, az orvosa küldte el úszni. Az edzője szerint egy szürke egérke volt, senki sem gondolta volna, hogy néhány évvel később ő lesz a világ legjobbja. 

Az 1924-es párizsi olimpia után (ott háromszor lett első) Budapestre is ellátogatott, a Császár uszodában tartott úszóbemutatót. Száz gyorson úszott, majd a versenyzőtársával, Harold Krügerrel vízi kabaréval szórakoztatták a nagyérdemüt (a pocsék úszástechnikákat figurázták ki). A bankettet a Margitszigeten tartották, ahol Weissmuller egy ezüst stoppert kapott, amelybe belegravírozták, hogy a pesti látogatásának emlékéül. Rendszeresen játszott az amerikai pólóválogatottban is, az 1928-as, amszterdami játékokon például ott volt a vízben, amikor a magyar válogatott 5:0-ra páholta el az amerikaiakat.

Aztán 1931-ben őt választották ki a Tarzan című film főszereplőjének. Véletlenül alakult így. Ebben az évben Weissmuller feleségül vette Bobby Arnst. A hölgy volt fültanúja annak, hogy a Metro filmgyár két igazgatója azt beszélte, még nincs meg a film főszereplője. Odalépett a filmesekhez és azt mondta, próbálják ki a férjét. Kipróbálták, fantasztikus kasszasiker lett belőle.

Weissmuller immár színészként is világhírű lett, Hollywoodban élt a mesés villájában. A házassága hamar tönkrement. Az élete során összesen ötször házasodott, három gyermeke született. 

Egyre több betegség gyötörte, több infarktusa is volt. Egy ideig pedig tolókocsiba kényszerült, az utolsó éveiben pedig teljesen visszavonult a nyilvánosságtól. 

40 éve 1984 január 20-án hunyt el Johnny Weissmuller 79 éves korában,  Acapulcoban, Mexikóban. 

 .