Tokiói olimpia – összegzés

Tokiói olimpia – összegzés

 összegzés magyar és osztrák szempontból

Véget ért a 32. újkori olimpia, amely idén Japán fővárosában, Tokióban került megrendezésre. A hivatalosan „2020. évi nyári olimpiai játékok“ a koronavírus járványügyi helyzet miatt valóságban csak idén, azaz 2021-ben, pontosabban július 23. és augusztus 8. között zajlottak. 37 különböző sportágban összesen 339 versenyszámra került sor; 208 ország több mint 11 000 sportolója igyekezett megméretni tudását a sportvilág legmegbecsültebb eseményén.

De elég a nyers adatokból: Hogyan szerepelt Magyarország és hogy Ausztria?

A magyar küldöttség 173 sportoló tagja 6 arannyal, 7 ezüsttel és szintén 7 bronzzal, így summa summarum 20 éremmel tért haza. Ezeket a sikereket legutóbb 1996-ban (Atlanta) tudták überelni a magyarok, akkoriban eggyel több, azaz 21 éremmel zártak. Ezenkívül Tokióban 10 negyedik, 9 ötödik és 3 hatodik helyet is sikerült szerezni, ezeket a rendkívül értékes pontszerző helyeket is figyelembe véve, mindent összesítve Magyarország a 15. helyen végzett az éremtáblázaton (1. USA, 2. Kína, 3. Japán).

A torna első magyar aranyérmét Szilágyi Áron kardvívó szerezte. A londoni és riói játékok után Tokióban is a dobogó tetejére lépő sportoló így minden idök legeredményesebb olimpiai egyéni kardvívója. Az ő sikerét követte a 21éves Milák Kristóf úszó, aki 200 méteres pillangó úszásban olimpiai rekorddal (!) nyerte versenyszámát. Bár 100 méter pillangón is európacsúcsot úszott a magyar úszás új csillaga, de ez az amerikai Caelab Dressel szemben még így is kevésnek bizonyult, így ott ezüst érmet szerzett.

Ezt követően a Lörinc testvérek szereztek nekünk örömet, hiszen mindkét birkózó a maga súlycsoportjában döntőbe jutott. Idősebbiküknek, Lörinc Tamásak 35-évesen, élete valószínűleg utolsó mérkőzésén, sikerült megkoronáznia karrierjét. Aranyérmével immár papíron is ő minden idők legeredményesebb magyar birkózója. Fivére, Viktor hasonlóan nagyot küzdve ezüsttel térhetett haza Ferihegyre, ahol sok rajongójuk fogadta őket.

Ahogyan Brazilía a fociban, úgy Magyarország a kajak-kenuban nagyhatalom. Ez a közhely idén is valósnak bizonyult, hisz Kopasz Bálint, Tótka Sándor és a női négyes sikeres szereplése miatt, háromszor is a magyar himnusz szólhatott a versenyt követően.

Itt mindenképp külön megemlítendő Kozák Danuta női kenu versenyző teljesítménye: 4 olimpiája alatt 6 arany érmet szerzett, emellett 1 ezüst és egy bronzzal is büszkélkedhet. Így olyan klasszikust is maga mögött hagyott mint Keleti Ágnes (5 arany érem), mostantól ő minden idök legeredményesebb magyar nöi olimpikonja.

A fent említetteken kívül Cseh László szereplését is fontos megemlíteni. A 35-éves klasszis úszó negyedik olimpiájáról bár érem nélkül tért vissza (döntöben 7.), mégis olyan pályafutást tudhat magáénak, amely előtt az ember csak meghajolni tud: 4 olimpiai ezüst és 2 bronz (Michael Phelps idejében) mellett, 2 világbajnoki címet és 14 európabajnokságot is nyert, valamint 112-szeres magyar bajnok.

Ausztria is rendkívül sikeresen zárta az idei nyári olimpiai játékokat.

A 2012-es londoni olimpia traumaként érintette Ausztriát, hiszen dobogós helyezés nélkül tért haza delegációja. A 2016-os riói játékok csak picit zárultak jobban; itt egy bronzzal (vitorlázásban) zárták az eseményt az osztrák sportolók.

Ennél nagyobb siker, hogy Tokióban 7 éremmel, tehát 1 arany, 1 ezüst és 5 bronzzal büszkélkedhettek. Ausztria ezzel a teljesítménnyel, összesítve az 53. helyen végzett az éremtáblázaton.

Ezenbelül kiemelkedő volt a 30-éves Anna Kiesenhofer teljesítménye. A játékokat megelőzően, a nevezésében még kételkedőkre sikerült rácáfolnia, hiszen óriási meglepetést okozva ő nyerte meg a női orszagúti kerékpárversenyt. Elleinfeleit annyira megelőzte, hogy a mögötte lévő második úgy ünnepelt, mintha neki sikerült volna megnyernie a versenyt mindaddig, ameddig értesítést nem kapott arról, hogy csak a 2.helyre gurult. Kiesenhofer különlegességét növeli, hogy legtöbb vetélytársával ellentétben ő főállásban nem szerződéses profisportoló, hanem matematikus. A Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) után Cambridgeben folytatta tanulmányait. Doktorátusát a barcelonai egyetemen szerezte, jelenleg pedig post-doc-ként már a lausannei egyetem docense. Szakterülete a parciális differenciálegyenlet.

Bölcskey-Molnár D.