Az akarat bajnokai

Az akarat bajnokai

    A hagyományosan nagy figyelemmel követett nyári olimpiai játékok mellett ne feledkezzünk meg az augusztus 24. és szeptember 5. között megrendezésre került paralimpiáról sem. És ezt ne csak azért tegyük, mert rendkívül sikeresen zártak Magyarország és Ausztria sportolói Tokióban, hanem azért is, mert egyéni teljesítményük, életvitelük egészen lenyűgöző, sőt több annál: példa mindannyiunk számára. Akaraterejüket többszörös hátránnyal és megkülönbözetéssel szemben is képesek fenntartani, és meggyőződéssel állíthatjuk, hogy ezen a „játéktéren“, tehát a mentális szintéren fölényesen vezetnek velünk szemben. Hiszen milyen sokszor adjuk fel terveinket, elképzeléseinket, álmainkat a legkisebb ellenszéllel találkozva. Pedig nem a tartós, szívós, és hosszú alázatos munkában rejlene a munka gyümölcse? 

   A paralimpiai játékok a fogyatékossággal illetve sérüléssel rendelkező emberek legnagyobb nemzetközi sportrendezvénye. Az eseményre az olimpia mintájára ezzel a névvel először 1988-ban Szöulban került sor. Neve, a latin „para“, vagyis „mellett“ a két játék párhuzamosságát szeretné kifejezni, és így legalábbis szimbolikusan egyfajta egyenértékűséget demonstrál. A 88-as kóreai játékok óta vált szokássá, hogy az olimpia után két héttel kerül megrendezésre a paralimpia, ennek vége után oltják csak el a híres olimpiai lángot. 

   Mindezek mellett nem meglepő hogy sokban eltér az olimpia és a paralimpia egymástól. 

Hogy biztosítva legyen mindenkinek az egyenlő esély, a sportolókat itt sportáganként is külön kategóriákba osztják; hogy ki milyen kategóriába kerül, arról egy szigorú vizsgálat keretében egy bizottság dönt. 

Bár küzdenek a paralimpikonok azért, hogy úgy kezeljék őket, mint az egészséges olimpikonokat, ennek dacára még mindig többszörösen hátrányos helyzetben vannak. Hiszen fogyatékosságuk mellett sokszor juttatásuk illetve díjazásuk vagy támogatásuk is töredéke annak, amit ép profi sportolók kapnak. Így nagyrészük amatőrként versenyez, idejük mellett vagyonukat sem sajnálva. 

   Míg az olimpián 28 féle sportágban körülbelül 11 000 sportoló mérette meg magát, addig a paralimpián 23 sportágban cirka 4 500 sportoló állt rajthoz. 

Íme a Magyarországot a 2021es tokiói paralimpián éremmel képviselők névsora:

Arany érmesek:

Veres Amarilla (női egyéni párbajtőr)

Pálos Péter (férfi egyéni asztalitenisz)

Illés Fanni (női 100 méteres mellúszás)

Ekler Luca (női távolugrás)

Konkoly Zsófia (női 100 méteres pillangóúszás)

Pap Bianka (női 100 méteres hátúszás)

Kiss Péter Pál (férfi 200 méteres K1)

Ezüst érmesek:

Konkoly Zsófia 2x (női 200 méteres vegyes- és 400 méteres gyorsúszás)

Pap Bianka 2x (női 200 méteres vegyes- és 400 méteres gyorsúszás 

Osváth Richárd (férfi tőr)

Bronz érmesek: 

Szvitacs Alexa (női egyéni asztalitenisz)

Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Mező Boglárka és Dani Gyöngyi (női tőrcsapat)

Dávid Krisztina (női 10 méteres légpisztoly)

Varga Katalin (női 200 méteres K1)

   Ezeket az eredményeket összegezve a magyar delegáció minden idők második legjobb eredményét érte el paralimpián. Így 16 érmet szerezve (hét arany, öt ezüst valamint négy bronzzal) 18. helyen zárt az összesített éremtáblázaton. (Rangsor: 1. Kína, 2. Egyesült Királyság, 3. USA) 

   Ausztria 9 érmet szerzett, ebből egy arany, öt ezüst, és három bronz, így summában a 49. helyen végzett a rangsortban. Itt mindenképpen megemlítendő az osztrák aranyérem szerzője, Walter Ablinger. Az 51 éves felsőausztriai férfi handbike/ kézzel hajtott bicikli számban állhatott a dobogó legfelső fokára. De ő nem ismeretlen a sportot figyelemmelkisérők számára, hiszen 2012-ben a paralimpián már szerzett aranyérmet (+ ezüstöt). Sokáig ép testben katonaként szolgált, megjárva a Közel-keletet is. Onnan hazatérve tanult szakmájába tért vissza, és ácsként kereste kenyerét. Munka közben egy építkezésen 1999-ben viszont leesett a tornácról és balesete óta harántbénult lett. Rehabilitációján került kapcsolatba a sporttal. A para sportoló könyvet is írt, rengeteg sportsikere és állami kitüntetése mellett három gyerekével is büszkélkedhet. 

   Úgy látszik az akadályok léte csupán nézőpont kérdése. Akarunk ennél több motivációt? 

   Eredmények forrása: https://m4sport.hu/cikk/2021/09/05/minden-idok-masodik-legtobb-magyar-aranyermet-hozta-a-tokioi-paralimpia

Bölcskey-Molnár Dávid