A téli olimpia érdekességei

A téli olimpia érdekességei

   A futball világ- illetve európabajnokságokon kívül, talán még az olimpiák olyan horderejű sportrendezvények, ahol nem csak a kőkemény drukkerek jönnek lázba.

   Így lehet ez most is, Kína fővárosában, Pekingben ahol a 2022. évi téli olimpiai játékokat rendezik meg február 4-20. között.

   A sokak által vitatott helyszínen, 15 féle sportágban, 109 versenyszámban, 90 különböző országból, körübelül 2900 versenyző mérkőzik meg. A legnagyobb delegációkat az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Svájc illetve Németország sportolói teszik ki. A téli sportágakat tekintve Ausztria is „nagyhatalomnak“ számít, és így nem meglepetés, hogy idén is népes sportoló csoporttal képviselteti magát.

   Magyarországnak sem kell szégyenkeznie, hiszen az elmúlt évek pozítiv trendjét folytatva, most is egy tucatnál több atlétának sikerült megszereznie a kvalifikációt, annak ellenére hogy a nyári sportoknak van igazán nagy hagyománya.

   Ezentúl külön érdekesség, hogy Haiti mellett Szaudi-Arábia is először vesz részt téli olimpián. Bár Kenya egyetlen sportolója sikerrel vette a selejtezőket, röviddel a játékok megnyitója előtt, mégis visszalépett.

  Magyarországnak eddig két bronzérmet sikerült szereznie, mindkettő a rövidpályás gyorskorcsolya-váltóban induló Liu testvérek nevéhez fűződik. Az első bronz a 2000 méteres rövidpályás vegyesváltóban született meg. Ez a versenyszám először szerepelt a téli olimpiai játékok programjában. A magyar vegyesváltóban Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és John-Henry Krueger jeleskedett. A második bronzot a férfi 1000 méteres futamon szintén Liu Shaoang szerezte. A versenyszámban egyébként elsőként Liu Shaolin Sándor ért célba. Egy bírói felülvizsgálat után viszont két szabálytalanság miatt kizárták, így végül Kína versenyzője állhatott a dobogó legfelső fokára.

Megszerezte a magyar sport első egyéni téli olimpiai aranyérmét Liu Shaoang a rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres versenyében.

   Ausztria versenyzői ennél szerencsésebbek, ezidáig 4 aranyérem mellett 6 ezüst és négy bronzzal is büszkélkedhetnek. Az éremtáblázatot aktuáliasan Németország vezeti, őket Norvégia és Svédország követi.

Bölcskey-Molnár Dávid

     Léphaft Pál karikatúrája: Liu Shaoang olimpiai bajnok