Közös örökségünk Kölcsey

Közös örökségünk Kölcsey

 Idén is fejet hajtanak Kölcsey öröksége előtt Sződemeteren 

Három évtizedes hagyományt követve idén is megszervezik a Kölcsey-emlékünnepet augusztus 6-án, a költő születésnapját megelőző pénteken Sződemeteren, a Himnusz szerzőjének szülőfalujában.

A koszorúzással egybekötött megemlékezést a korábbi évekhez hasonlóan az EMKE szervezi a Szatmár megyei településen, az emlékünnepség alaphangját Kölcsey életútja, mához szóló és közös örökségként tekinthető példás közéleti és irodalmi pályafutása adja – olvasható a szervezők tájékoztatójában.

A Közös örökségünk Kölcsey címmel meghirdetett esemény a Kárpát-medencei magyar vallási, művelődési és politikai élet neves személyiségeinek jelenlétében zajlik. A programot Meleg Vilmos nagyváradi színművész Himnusz- szavalata, Csűry István királyhágómelléki református és Schönberger Jenő szatmári római katolikus püspök igei köszöntője nyitja. Az ünnepségen felszólal Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, a diaszpóra szónokaként Deák Ernő bécsi történész, a Bécsi Napló főszerkesztője, valamint Duray Miklós közíró, felvidéki magyar politikus.