A várólista alakulása 2024-ben Magyarországon

A várólista alakulása 2024-ben Magyarországon

Aki Magyarországon térdprotézis, szürkehályog- vagy csípőprotézis-műtétre vár, készülhet arra, hogy türelmesnek kell lennie, mivel már egyes kórházakban 2030-ra adnak ki időpontot. Viszont, ha ott lakik, ahol gyorsabban kap időpontot, akkor szerencsés és már fél év múlva is megműtik. Vagy irány külföld.

Akár Ausztria, akár Németország is, mint lehetséges cél szóba jön azoknak, akik ki tudják fizetni, ill. meg tudják szervezni az egészségügyi ellátásukat ezekben az országokban. Már többen Olaszországban, Franciaországban operáltatták meg magukat. A tengeren túl is gyorsabban megkapják a műtéti időpontot, mint sok Magyarországi korházban.

Ez nem azt jelenti, hogy külföldön nincsenek várólisták. Azt viszont jelenti, mind belföldön, mind külföldön, hogy tudomásul kell venni, azt a tényt, hogy a magán ellátás egyre nagyobb szerepet tölt be az egészségügyben.Egy hónap alatt ezerrel nőtt azoknak a betegeknek a száma, akik valamilyen ortopédiai protézis műtétre, illetve szürkehályogműtétre várnak - írja az Economx. A NEAK adatai szerint van olyan beteg, aki térdprotézis-műtétre Szombathelyen 2030. év végére kapott időpontot.

Februárban 20 615-en várakoztak a három leghosszabb várólistán, csípő- és térdprotézisra, illetve szürkehályogműtétre, egy hónappal korábban ez a szám "még csak" 19 500 volt.

A megoszlás:
• szürkehályogműtétre 4600-an (4200-an több mint 2 hónapja)
• térdprotézisműtétre 10 300-an (9800)
• csípőprotézis-műtétre 5600-an (5500)
várnak már.

A területi különbségek még nagyobbak, csípője cseréjére egy győrinek 412 napot kell várnia, míg Észak-Közép-Magyarországon 5 nap a várakozási idő. Térdprotézis-műtétre a medián várakozási idő Nyugat-Dunántúlon 406 nap, míg Dél-Alföldön 48 nap.
Térdműtétnél a leghosszabb medián várakozási idő a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban van, ahol az elmúlt hat hónapban a betegeknek 753 napot kellett várniuk. Egy extrém adat pedig: Szombathelyen egy február 2-án a várólistára került betegnek 2030. november 25-ig kell türelemmel lennie.

Sokan nem tudnak róla, de magyar társadalombiztosítási támogatással külföldön is igénybe lehet venni gyógykezeléseket. Ennek részleteiről a NEAK ad felvilágosítást.

A betegek érdekképviseleti szervezetei gyengék, érdekérvényesítés gyakorlatilag lehetetlen. A TB általi fizetett ellátás a GDP 3,6% és a befizetett járulékok összege csak ennyire elég.

A paraszolvencia törvényi tiltása, mind a betegeknek, mind az orvosoknak egy megkönnyebbülést hozott, de helyette más motivációs rendszert nem vezettek be. Így a korházi alkalmazásban dolgozó orvosok a műtétek számának csökkentésével védekeznek a túlmunkából eredő stressz okozta káros hatástól.

Az éves műtéti szám csökkenésének persze sok más összetevője is van. A dologi, a személyi hiány, a nővérek alulfizetettsége, stb.

Megoldás számtalan lenne, de a valós helyzetet kell előbb helyesen felmérni és megkeresni a legoptimálisabb kezelését a romló egészségügyi helyzetnek. A joggal elégedetlen betegek és dolgozók panaszainak figyelembevételével pedig az eluralkodó elkeseredett légkört kell megjavítani.

Prof. Dr. Birtalan Iván Ph.D.