200 éve született Anton Bruckner

200 éve született Anton Bruckner

2024-ben a zenei világ Joseph Anton Bruckner 200. születésnapját ünnepli. Ebből az alkalomból az Osztrák Nemzeti Könyvtár a világon egyedülálló Bruckner-gyűjteményéből mutat be válogatást, amely a nagy zeneszerzőt sokrétű személyiségként mutatja be a konfliktusos társadalmi kapcsolatai terén is, és mint nagy zenei megújítót. A különleges kiállítás az Osztrák Nemzeti Könyvtár dísztermében Bruckner főbb műveit, valamint életrajzi állomásait mutatjuk be, amelyek láthatóvá teszik a 19. századi osztrák kulturális élet sokszínűségét. Sajátos zenei idiómája és lenyűgöző szimfonikus kozmosza nemcsak ennek a kiállításnak áll a középpontjában, hanem a Bécsi Szimfonikus Zenekar tagjaival három koncerten is megtapasztalható és különleges módon hallható.

                     Anton Bruckner útlevele

Joseph Anton Bruckner 1824. szeptember 4-én született a felső-ausztriai Ansfeldenben, és 1896. október 11-én halt meg Bécsben. Osztrák romantikus zeneszerző, orgonista és egyetemi tanár volt. Kortársai csak későn ismerték el zeneszerzőként, de korának egyik legjelentősebb és leginnovatívabb hangzatalkotója volt, és művei egészen a XX. századig nagy hatással voltak a zenetörténetre.

                                  Bruckner szülőháza Ansfeldenben

Legfontosabb és talán legismertebb szerzeményei a nagyszabású szimfóniái. Az egyházzenét is fontos művekkel gazdagította – köztük három nagy mise és a Te Deum. Orgonistaként különösen improvizációiért csodálták.

                   Bruckner  5. szimfóniájának borítólapja

Az Osztrák Nemzeti Könyvtár nagyméretű különleges kiállítása 2024. március 21-től 2025. január 26-ig tekinthető meg a Díszteremben.