Topolyára érkezett a diaszpóra művészeinek kiállítása

Topolyára érkezett a diaszpóra művészeinek kiállítása

Magyar | Művész | Világ  

 Mint ismeretes, a Magyarság Háza 2021-ben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. A jubileumot kulturális fesztivál, az intézmény történetét bemutató kiállítás és képeskönyv, valamint a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból összeállított tárlat tette emlékezetessé. Az utóbbi mintegy negyven művész egy-egy munkáját tárja a közönség elé. Ezekkel a művekkel – az aktuális helyszín adottságaitól függő összeállításban – az érdeklődők a tervek szerint Afrikában, Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában és Európában egyaránt találkozhatnak majd. A világ körüli turné első állomása 2021 novemberében Innsbruck volt, 2022-ben pedig elsőként Vajdaságban, Topolyán tekinthették meg az igényes művészet kedvelői a Magyar | Művész | Világ – Kiállítás a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból című, exkluzív, a maga nemében egyedülálló gyűjteményt.

   A Topolya Község Múzeumában rendezett kiállítást 2022. március 16-án Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója nyitotta meg. Beszédében kiemelte: a tárlat az alkotások révén összekapcsolja a diaszpórában élő magyarokat a Kárpát-medencében élőkkel és ezzel éppen a Magyarság Háza híd szerepét jelképezi. A híd jelleget domborították ki a megnyitóünnepség közreműködői is: az anyaországiak által Bácskában rendezett diaszpórai kiállításra a barokk kor zenei világát Kolozsvárról hozta el a Majó Zoltán vezette Ensemble Flauto Dolce régizene-együttes.

   A tárlaton egy Ausztriában élő magyar művész is szerepel: Szabó Katalin. Ő 1957-ben született Hajdúviden és vegyészmérnökként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen. Képzőművészettel 2000-ben kezdett el foglalkozni. Több alkotótáborban vett részt bel- és külföldön, így többek között Sarród (HU), Medias (RO), Mártély (HU), Encs (HU), Nagysáros (SK), Dömös (HU), Neumarkt a. d. Raab (A) helyszíneken. Számos egyéni és csoportos kiállítás résztvevője volt. 2007-ben megkapta a debreceni Főnix Művészeti Nívódíjat. Szabadfoglalkozású festőművészként 2016-tól tevékenykedik Bécsben. Ugyancsak 2016 óta Nemzetközi Alkotótábort szervez és vezet Cervenka Gerharddal együtt Sopronban. A Magyarság Háza tárlatán Vörösbegy című, 2018-ban akrillal készült festményével vesz részt.

   A Magyar | Művész | Világ című kiállítást a topolyai múzeumban nagyhét végéig tekinthetik meg az érdeklődők. Onnan a gyűjtemény Székelyudvarhelyre vándorol tovább; 2022. április 21-től a város művelődési házában várja majd a (nemcsak székelyföldi) látogatókat.

Rendezvényképek és szöveg: Varga Gabriella