Végleg letette a tollat Vajdaság szerelmese

Végleg letette a tollat Vajdaság szerelmese
Fotó: Szalai Attila

Rövid, súlyos betegség után 2024. április 22-én életének 48. évében elhunyt Fehér Márta újságíró. 

2006-tól a Pannon RTV meghatározó, oszlopos tagja volt. A szabadkai Médiaházban több poszton is tevékenykedett. A többi között szerkesztett televíziós és rádiós híradót, a napi Közügyek stábjának oszlopos tagja, felelős szerkesztője volt. 

2017 óta volt tagja a Hét Nap című hetilap szerkesztőségének.

E szeretetre méltó, életigenlő, vidám kolléganő írásai 2018-ban jelentek meg előszőr a Bécsi Napló hasábjain. Azóta folyamatosan formált olvasóink számára hű képet Vajdaságról, Szerbiáról. Szókimondóan, de jóindulattal írt szűkebb és tágabb hazájáról.

Pályafutását még általános iskolásként kezdte, a Jó Pajtásban megjelent írásai mellett 12 éves korától az akkori Szabadkai Rádió Fiatalokról fiataloknak című ifjúsági műsorában dolgozott. Fehér Márta interjúkötete Vajdaság, én így szeretlek címmel 2019-ben jelent meg. 2023-ban a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesülete neki ítélte oda az Év Újságírója díjat írott sajtó kategóriában.

A Hét Nap honlapján lévő életrajzában így vallott magáról: „Nem volna teljes az életem, ha nem volnék anya s persze gyerek, testvér, szomszéd, szabadkai, ha nem biciklizhetnék, olvashatnék, úszhatnék, s ha nem lakhatnék messze a város zajától, rengeteg fa között.”

                        Fotó: Pannon RTV

Márta néhány éve Szabadkáról Tóthfaluba költözött, ahol családjával létrehozták a Boldog Birtokot. Sokat mesélt a birtokon élő állatokról. Nagy tervei voltak. Mi kollégák boldogan hallgattuk lelkes beszámolóit, szurkoltunk, hogy sikerüljenek elképzelései. Lapunk munkatársait őszinte barátság fűzte Mártához. 

A szörnyű betegség rohamosan fosztotta meg életkedvétől és végül életétől is.

Fehér Mártát a Hét Nap Lapkiadó Kft. saját halottjának tekinti. Temetése szerdán, 2024. április 24-én, 14 órakor lesz Szabadkán.