Megtért tanítómesteréhez az öregdiák †

Megtért tanítómesteréhez az öregdiák †

Szombathely, 1931.nov. 14. – Grác, 2022. dec.10.

Életének 92. évében, 2022.december 10-én elhunyt Ugri Mihály,  a grazi Magyar Egyetemisták és Öregdiákok Klubjának volt elnöke és örökös titkára, a Gráci Magyar Katolikus Közösség Pasztorális Tanácsának világi elnöke.

A gráciak ”Misi bácsija” 1956 decembere óta életét a magyar kulturális és egyházi élet szervezésének szentelte. Munkásságával összetartotta a gráci magyar közösség és velük együtt ápolta a hagyományokat, illetve maga is teremtett újat. Évtizedeken keresztül volt a gráci magyar élet kreatív motorja. Egyszemélyben volt cserkész és öregdiák, zarándoklatvezető és a karitásznak segítő rendíthetetlen oszlop. Izig-vérig magyar.

Dr. Veres András szombathelyi megyéspüspöktől, 2002-ben megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét.

                     Fotó: Magyar Nagykövetség

2022. november 9-én, már a kórházban vehette át Dr. Nagy Andor nagykövettől, az Ausztriában élő magyarság nyelvi és kulturális identitásának megőrzése érdekében tett több, mint 6 évtizedes munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést, melyet Novák Katalin Magyarország köztársasági elnöke 2022 március 15-én adományozott Ugri Mihálynak.

Felesége Ingrid mindenben a támogatta. Megtanult magyarul, s ezzel Misi anyanyelve lett a család legfontosabb társalgási eszköze, két gyermekük és nyolc unokájuk is ezt használja. Így tarthatta fenn a család a kapcsolatot a hajdani magyarországi osztálytársakkal és szerezhetett átfogó ismereteket Magyarország tájairól és lakóiról.

Egy kiteljesedett élet ért véget december 10-én, mely maradandó nyomokat hagyott nemcsak a család, hanem a gráci, sőt az ausztriai magyarság életében is.

                                                    Fotó: Gráci Magyar Újság

Köszönjük Misi, hogy példát mutattál! Legyen békés végső nyugodalmad!