Megemlékezés az emberről és barátnőről

Megemlékezés az emberről és barátnőről

Szabó Nóra (1939 – 2023) elment 

Szabó (szül. Kiss) Nóra 1939-ben Budapesten született, mint tehetséges tanuló képzőművészeti gimnáziumba járt. Az 1956-os forradalom leverése menekülésre késztette. Ausztriából az Egyesült Államokba vándorolt ki, ahol a Syracuse Egyetemen (Kalifornia) folytatta művészeti tanulmányait.
1971-ben férjével, Szabó Károllyal Bécsbe költözött, ahonnan művészként beutazta a világ különböző tájait. Az absztrakt festészet művelője volt. Képei magán és nyilvános gyűjteményekben találhatók Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Magyarországon és az Egyesült Államokban.

Nóra csillogó társasági ember, remek háziasszony, csodálatos vacsorák és összejövetelek rendezője, de mindenekelőtt a legjobb szívű, legsegítőkészebb ember volt, akit ismertem. Waidhausen utcai műterme rengeteg barátnak és ismerősnek volt átmeneti szálláshelye; számomra az első bécsi lehetőség, hogy két kisgyermek mellett újrakezdhettem dolgozni. Nóra férjével, Károllyal hosszabb útra kelvén, átadta nekem a kulcsokat, hogy amíg ő távol van, dolgozhassak. Máskülönben is támogatott, segített, ahol tudott. Összehozott emberekkel, együtt jártunk kiállításokra, ami duplán hasznos és élvezetes volt. Nemcsak megnéztünk remek műtárgyakat, hanem megvitattuk, megbeszéltük őket és így többszörösen tanultunk belőlük. Példakép volt, és idővel komoly barátsággá mélyült kapcsolatunk. Nagy öröm volt számomra, amikor később, együtt is kiállíthattunk.

Szomorúan érintett, amikor Bécsből visszaköltöztek Budapestre, de barátságunk, találkozásaink akkor is folytatódtak.

Ennek a vidám életnek vetett véget a Covid, ami a közben megözvegyült Nórát teljes bezártságra, egyedüllétre kárhoztatta. A telefonos, videós beszélgetések nem pótolhatták a személyes találkozásokat, színház-, koncertlátogatásokat. Nóra végül megbetegedett és türelemmel viselt hosszú szenvedés után most itthagyott minket.

Nyugodj békében drága Nóra. "Legyen Neked könnyű a föld."

Vető Márta