Elhunyt  Univ. Prof. Dr. Ferenci Péter

Elhunyt  Univ. Prof. Dr. Ferenci Péter

2023.04.11-én családja, barátai, kollegái - mindannyiunk legnagyobb fájdalmára - váratlanul elhunyt Univ. Prof. Dr. Ferenci Péter (AKH Med. Univ.) 

Több Orvosegyetem tanára, sok tudományos társaság tagja és világhírű kutató volt.  Nagyot alkotott, a vírusos hepatitis C - súlyos májbetegség - gyógyszerének kikísérletezése és a gyógyításba való bevezetése terén.

Ferenci Péter 1948-ban Budapesten született és 1957-ben vándorolt ki Ausztriába és már 1962-ben osztrák állampolgárságot kapott. A Theresianum (Bécs) elvégzése után a Bécsi Egyetem Orvosi Fakultását abszolválta 1972-ben.1973-ban kezdte el a belgyógyászati kiképzését és kapcsolódott be az egyetemi oktatásba, kutatásba, gyógyításba. Tehetsége, szorgalma és szakmai, emberi kvalitásai miatt gyorsan kiemelkedett a korosztályából. Több országban szerzett tudományos, szakmai és oktatási gyakorlatot. Kutató, gyógyító teljesítményét elismerve 1984-ben egyetemi docens, majd 1990-ben professzori kinevezést kapott. Kiváló tudományos munkásságát fémjelzi, hogy 480 szaklapban jelentették meg a közleményeit és 28 000-szer hivatkoztak a munkájára. Hivatástudata, tudásszomja és munkabírása a világ sok tudományos társaságának figyelmét irányították rá. Világkongreszusokon, tudományos tanácskozásokon és több egyetem katedráján is vezetett fórumokat, tanított és nevelt.

Nyugdíjba menetele után is aktívan, - betegsége ellenére fáradhatatlanul -folytatta tudományos munkáját és segítette a fiatal kollegákat.

Abban a szerencsés helyzetben érzem magam, hogy Ferenci professzort barátomnak nevezhettem és büszke vagyok arra, hogy a magyar „Semmelweis Verein"-be is részt vett, sőt az általa vezetett vírusos májbetegség kutatásának és a gyógyításának világra szóló eredményéről nálunk is előadásban számolt be.

Kedves Péter, szeretettel megőrizzük emlékedet és mindig hálásan hirdetjük, hogy életeddel, kimagasló teljesítményeddel sok betegnek, kollegának nyújtottál segítséget. Őszinte részvétünk a gyászoló családnak.

Nyugodj békével!

Prof. Dr.Birtalan Iván