Búcsúzunk Duray Miklóstól

Búcsúzunk Duray Miklóstól

2022. december 30-án a felvidéki magyar politikai élet meghatározó alakja távozott el 77 éves korában hosszan tartó,  súlyos betegség után. 

Duray Miklós 1945. július 18-án született Losoncon. Ahogy maga is gyakran emlegette, valódi „európai származék”: apai ágon három különböző gyökérből ered.  A család Duray ága francia hugenotta származék. A női ág részben Welser német nagypolgári származék (Welser Philiphine II. Habsburg Ferdinánd főherceg hitvese volt), valamint Wertheimer német-zsidó eredetű gyökér (Wertheimer Samuel Magyarország rabbija volt).

Anyai ágon két gyökér követhető nyomon. Az egyik német. A 18. század végén telepedtek le Nógrád vármegyében, üvegfúvó mesterként. A másik ág szlovák. Az anyai nagyapa Túróc vármegyéből Nógrádba költözött lakatos szakember, aki a budapesti ipari árumintavásárokon számos elismerést nyert.

Felesége, a matematikus-informatikus dr. Szabó Zsuzsanna szintén 1945-ben született, Léván. 1973 óta voltak házasok, Zsuzsanna asszony 2018-ban bekövetkezett haláláig. Egyetlen fiuk Áron Bálint, 1989-ben született a Pennsylvania (USA) állambeli Indianában.

ma7

       2005-ben Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke kapta a Magyar Szabadságért Díjat a Magyar Szabadság Napja Alapítványtól.

Duray Miklós  egész életében a felvidéki magyarságért fáradozott.

"Azóta nem teszem be a lábam a prágai vár területére, hogy ott felállították Beneš szobrát" – vélekedik az egykori csehszlovák elnökről, aki szerinte legalább olyan náci volt, mint Hitler, csak nem voltak olyan eszközei, mint a német diktátornak.  

Szerinte: "a felvidéki magyar közösségnek – követve a dél-tiroli példát – úgy kell megszerveznie magát, mint államot az államban: a belső sokszínűség kívánatos, kifelé viszont egyetlen pártnak kell képviselnie a közösség érdekeit".

A felvidéki magyar nemzetiségpolitikus 1988-ban a Bethlen Gábor-díj kitüntetettje lett.

Bakos István/Bethlen Gábor Alapítvány

"Duray Miklós volt a kisebbségi jogaink védelmezője, a Charta 77 aláírója, az emberi és polgári jogok élharcosa, a bátorság és a kiállás megtestesítője" -írja nekrológjában Gyurcsík Iván. A vele készült podcast az alábbi linken meghallgatható: 

https://ma7.sk/podcast/adasido/duray-miklos-a-lenyeglato-ember-podcast-gyurcsik-ivannal

           Duray Miklós a Pro Probitate díj átvételekor

Mit tart a leglenyűgözőbb természeti jelenségnek? - kérdezték Duray Miklóstól egy interjóban 1999-ben

"A természetből szerencsémre elég sokat láttam. A leglenyűgözőbbnek ezek közül a Kaliforniában látott mamutfenyőt és a szülőföldemet tartom. Nem sokkal azután, hogy hazajöttem Amerikából,  autóval mentem Párkányból Szalka felé, és mikor átjutottam a gerincen, elém tárult az Ipoly völgye. Amikor ezt megláttam, életemben akkor tódult először könny a szemembe a természet láttán. Viszont azt a csodálatos látványt sem fogom soha elfelejteni, mely 1990-ben Balatonnál Keszthelytől Badacsony irányába utazva fogadott, mikor virágba borult az egész hegyoldal."

"Lehet, hogy nevetségesen hangzik, de ha újra kezdhetném, akkor sem választanék más utat. Amit tettem, sohasem tartottam áldozatnak, hanem azért tettem, mert az tűnt számomra természetesnek. Legfeljebb azon csodálkozom, hogy sokak számára miért nem természetes a természetszerű? Ellentétben azokkal, akik úgy gondolják, hogy egy tisztségnek az elérése akár a földi vágyak beteljesülésének a maximuma is lehet, én azt mondom, hogy a szellemi célok irányába kell haladni. Ezeket pedig sohasem lehet elérni, csak megközelíteni. A Szlovákiában élő magyarság számára az a fontos, hogy egészében felnőjön és lelkileg átalakuljon. A kommunizmus idején megfertőzött korosztályt egy fiatal, egészséges korosztálynak kell felváltania, melynek a megalkuvás helyett az önrendelkezés lesz a fő jellemzője. Ezt kívánom a mai ifjúságnak, mert ha a sorsát a saját kezében tartja, akkor ezzel tulajdonképpen megvan a lehetősége a többi vágyának a megvalósítására is."