Magyar festőnők Bécsben

Magyar festőnők Bécsben

A nemzetközi nőnap alkalmából

Március 8-tól

festőművésznők kiállítása a bécsi Collegium Hungaricumban  

Fotó: Másréti Kató Zoltán

A Nők Napja alkalmából, különleges hangulatú festészeti kiállítást nyitottak meg a bécsi Collegium Hungaricumban, Magyar festőnők Bécsben címmel. Bárány Anzelm Collegium Hungaricum igazgató, a női nemet kedvesen felköszöntő, lovagias szavai után, Somodari Péter, a Bécsi Filharmónikusok szólócsellistájának hangulatteremtő zenei pillanatai, majd Feledy Balázs, művészetkritikus laudációja következett. "A kiállítás címe három szóból áll. A Collegium Hungaricumban nyilvánvaló, hogy magyar művészek állítanak ki, s a kiállítás helyszíne is ab ovo Bécsben van. A harmadik szó lehet különleges: festőnők… Itt most négy fiatal, olyan magyar nőművész mutatja be újabb festményeit, akik valamilyen ok folytán kötődnek Bécshez, az osztrák kultúrához. Ám mivel mind a négyen nők, mégis kétségtelen, hogy átlengi a kiállítási kollekciót a női szem, a női világlátás kreativitása, tehetsége. Hogy ez más mint a férfiaké? Ezen vitatkozhatunk. Nézzék meg a látványos kiállítást…” - mondta Feledy Balázs. Somodari Péter elbűvölő zenei percekkel zárta a kiállítás programját.

 Fotó: Másréti Kató Zoltán

Engem leginkább a jelenlévő három festőművésznő mosolya nyűgözött le! Négyesükből Andorka Hanna, Zászkaliczky Ágnes és Naomi Devil (Ördög Noémi) jelen voltak a tárlatmegnyítón, míg Komáromi Mónika, sajnos nem tudott részt venni az eseményen. A nagyszámú közönség előtt felsorakozott három festőművésznő szelíd-szerény mégis öntudatos mosolya teljes összhangban volt, van műveikkel. Talán ez az egyik nagy különbség a férfi és női művészlélek és művészlátás között: míg mi, férfiak, gyakran sötét tónusokban, saját gondolataink fontosságának tudatától eltelve alkotunk, addig a női lélek művészete sokkal önzetlenebb, árnyaltabb, színesebb és türelmesebb lehet. A női művészek ugyanazokat a gondolatokat másként, ösztönösebben, gyakran sokkal tisztábban, érthetőbben fogalmazzák meg. Ez a koloritban, élénk tónusokban bővelkedő festészeti kiállítás olyan mint egy gazdag virágcsokor, melyet saját napjuk alkalmából és örömére a nők adtak nekünk és a világnak. Köszönjük! Aki még nem látta, ki ne hagyja, nézze meg a kiállítást!

Másréti Kató Zoltán

  Andorka Hanna festőművésznő

    Ördög Noémi festőművésznő

     Zászkalliczky Ágnes festőművésznő

kiállítás előzetes bejelentkezéssel a Collegium Hungaricumban  április 8-ig tekinthető meg   (office@collegiumhungaricum.at; +43 1 214 05 81-0)