A templomok hosszú éjszakáján

A templomok hosszú éjszakáján
  Fotó: Arabo Matavousi

"Nappal kiküldte kegyelmét az Úr, éjjel éneke volt velem,..."      (Zsoltárok 42:9)

Ezzel a bibliai idézettel hívta az érdeklődőket idén a bécsi érsekség  »Templomok hosszú éjszakájára«.

Az egyházak hosszú éjszakája egy ökumenikus projekt, amelyben a Világtanácsban képviselt összes egyház részt vesz. A tényleges szervezők azonban a plébániák és a közösségek, valamint főként több ezer önkéntes,  akik több tízezer órát áldoznak arra, a rendezvény előtt és alatt, hogy az  élmény legyen a látogatók számára. Június 10-én 17:50-kor a megszokott módon harangzúgással indították el Ausztria-szerte  a »Hosszú éjszakát«.

Magyar zeneművészek rendszeresen  részvesznek ezen az évente ismétlődő eseményen.

                                                    Fotó: Arabo Matavousi

Ez alkalommal Bécs 4. kerületében a Paulaner-templomban a nemzetközileg elismert bécsi magyar viola da gamba művész Urbanetz Christoph, bűvölte el a közönséget. A ritkán hallható művek szerzői: Johann Sebastian Bach, Carl Friedrich Abel és Tobias Hume. 

A 17. alkalommal megrendezett eseményen a mintegy 1000 bécsi programponton több mint 100 000 látogató, Ausztria-szerte több mint 300 000 vendég élvezhette az előadásokat. A program sokszínű volt. A résztvevők gyönyörködhettek a város háztetőire nyíló kilátásban a templomtornyokból, felfedezhették a templomok alatti titkos járatokat, meditálhattak a gregorián énekeket hallgatva, vagy rock koncertet élvezhettek a templomban. 

                                                      Fotó: Arabo Matavousi