A király

A király

Zámbó Imre tipikus balkáni figura volt. Rengetegen szerették az énekhangja és dalszövegei miatt, mások viszont fintorogva, már-már méla undorral kezelték a munkásságát. Megosztó személyisége ellenére hatása megkérdőjelezhetetlen. Jimmy a rendszerváltás utáni első magyar celebnek is tekinthető, hiszen életét kamerák és pletykalapok kereszttüzében élte, és akinek történetét már régen fel kellett volna dolgozni a kis- vagy nagyképernyőn.

Erre a feladatra végül az RTL vállalkozott – az a csatorna, ahol Zámbó Jimmy saját műsora is futott, közvetlenül a halála előtti években. A műsor, amelyet éppen akkor akartak megszüntetni, amikor Zámbó máig tisztázatlan körülmények között főbe lőtte magát. A tragikus eset részleteit az RTL produkciójának utolsó epizódja is bemutatja, a konzekvenciát pedig nekünk kell levonnunk.

A tízrészes sorozatban a fiatalkori Jimmy-t Olasz Renátó, a későbbi korszakát pedig Nagy Ervin tolmácsolásában láthatjuk. Mindketten parádésan oldották meg a feladatot, ehhez azonban az is kellett, hogy egy kiváló rendezőgárda kezébe adják az irányítást, így kijelenthető, hogy Kovács Dániel Richárd, Zomborácz Virág és Kovács István nagyszerű munkát végeztek, jóval magasabb szintű, emberközelibb produkció ez a hasonszőrű, életrajzi sorozatokhoz képest.

Jimmy a kortársaim számára is megosztó volt, de azt azért már akkor is értettük, hogy az egyszerű emberek hangján szól egyszerű emberekhez. Nincs világmegváltás, mögöttes tartalom vagy többrétegű társadalomkritika a dalaiban. Sokan megvetették a zenéjét és az egész Jimmy-jelenséget, ami mögött sok esetben nem kevés sznobizmus is fellelhető volt. A sorozat írói szerint éppen ezt tette a szakma egy része is Magyarországon: sem Demjén, sem Delhusa nem mutatkozik vele szívesen, ráadásul Lagzi Lajcsival vagy Pataky Attilával szintén rapszodikus a viszonya, ez pedig leginkább lobbanékony természetének köszönhető. Utóbbira állítólag egyszer pisztolyt is fogott Jimmy, a jelenetet pedig szintén láthatjuk az RTL sorozatában.

Az igazság az, hogy Jimmy okkal szerzett hatalmas népszerűséget a kilencvenes években, ennek okairól és hátteréről pedig finom párhuzamot húznak a készítők a kor társadalmi viszonyaival. A szex, drog és rock and roll jegyében született élettörténet elején egy üzenet olvasható, amelyben leszögezik, A király igazságok és hazugságok alapján készült – ezzel az alkotók gyakorlatilag leszámolnak a felelősség egy részével számos bemutatott jelenetsor, például a Jimmy halála utáni nyomozás, a rokonok reakció, Zámbó korai gengszterkapcsolatai, valamint leginkább a halála éjszakájának körülményei kapcsán.

A király a HBO-s Aranyélethez, Terápiához vagy A besúgóhoz igazodva remekül illeszkedik a legjobb új magyar sorozatok közé. A készítők és az írók szívvel lélekkel próbálták átadni nemcsak a Jimmy-élményt, de krónikásai kívántak lenni a nyolcvanas-kilencvenes évek Magyarországának. Zámbó Jimmy története a rendszerváltás utáni Magyarország története is, az énekes körül kialakult mítoszok, vagy a leszármazottak bulvárszereplései révén pedig máig releváns téma. Külön ki kell emelni a Jimmy fiának, Krisztiánnak szentelt kiváló epizódot, valamint a Döbrösi Laura által megszemélyesített, fanatikus Jimmy rajongó kislányról szóló részt is. Ő volt egyébként, aki a király halála után nem sokkal vonat elé vetette magát. Alföldi Róbert Elek János újságírót és kritikust játssza, aki egy rendkívül erős monológban foglalja össze a rossz szájízű kritikát az egész Jimmy-jelenséggel szemben. Míg Olasz Renátó a gyermekien naiv, de már akkor is a nagyotmondásairól és hantázásairól híres kezdő, de rendkívül tehetséges zenészt hozza, Nagy Ervin már inkább a felelőtlen, öntelt, folyton piás popsztárt mutatja meg – azaz egy gyarló, hibáktól nem mentes, mégis szeretetéhes embert, akit bár imádott a közönsége, folyton a belső démonaival és magánéleti válsággal küzdött.

Külön epizódot szenteltek Háfra Marinak (Bíró Panna Dominika) is, Jimmy szerelmének, ami szintén az egyik legerősebb rész a sorozatban. Jimmy dalait az eredeti felvételek mellett Peter Šrámek énekli. Schell Judit Edit asszonyt, Zámbó feleségét játssza, illetve érdemes külön kiemelni Hulé Évát, a Jimmyért őrülten rajongó középkorú hölgyet, aki szépen lassan családi barát lesz Zámbóéknál. Az őt megszemélyesítő Csákányi Eszter minden képernyőn töltött pillanata arany.

A király első epizódját az RTL is vetítette, a többi azonban az általuk indított streaming platformon, az RTL+-on tekinthető meg. Egy nagyon szórakoztató, remekbe szabott sorozat, amit a Jimmyhez fűződő viszonyunktól függetlenül érdemes megnéznünk – hiteles(nek) tűnő krónika sztárságról, a kilencvenes évek Magyarországáról és egy gyarló, hibáktól a legkevésbé sem mentes emberről, aki lelke mélyén egy életen át küzdött azért, hogy elismerjék és szeressék.

Brasnyó Zoltán