Megjelent a Bécsi Napló idei 5. száma

Megjelent a Bécsi Napló idei 5. száma

A Bécsi Napló idei 5. száma ugyancsak változatos tartalommal kerül az ausztriai, az anyaországi és a világban szétszórtan élő magyarság elé. Az első oldalon Georg Paul Hefty részletes írásában korunk legaktuálisabb témájával, az orosz-ukrán háborúval foglalkozik. Ugyancsak ezt a témát járja körül, kiegészítve a lengyel-magyar kapcsolatok legújabb fordulataival T.Kovács Péter. Fetes Kata bemutatja Nagy-Britannia nemrég kinevezett miniszterelnök asszonyát, Mary Elizabeth Trusst.

Bakos István Olvasói levélben reagál az előző számban megjelent Provokáció vagy szembenézés című írásra. Részletes ismertetést közölnek az immár 16. alkalommal Felsőpulyán megtartott Kufstein Tanácskozásról, amely programjával, küldetésével a világ magyarjainak fontos fóruma lett, témái, előadásai mindig iránymutatók a megmaradás, a gyökerek őrzésének szempontjából. Csáky Zoltán a harminc évvel ezelőtt indult Duna Televízió nagyon népszerű Esti kérdések című műsorának előadóit és értékes útmutatóikat idézi fel.

Hírben számolnak be a Százak Tanácsa üléséről, a Bécsi Divathét sikeréről. A Nemzetközi Sajtószemle ezúttal is a világ érdekességeit mutatja be. Csáky Pál Felbolydult világ című írása azzal a nehéz helyzettel foglalkozik, amelybe a világ 2022-ben jutott, és egyben figyelmeztet, hogy ebben a nehéz helyzetben sorsdöntő az együttműködés és annak helyes formáinak megtalálása. Másréti Kató Zoltán Feljegyzések a holtak házából címmel a Nyugat és Oroszország viszonyát, Oroszország jövőjét taglalja.

Ugyancsak aktuális témát feszeget Birtalan Iván az orvosok és az egészségügyi dolgozók hiányáról, ugyanakkor munkájuk szükségességéről. Szintén napjaink időszerű témáját dolgozta fel Palágyi István György csehországi szakember a környezetvédelemről és ezzel kapcsolatosan az Európai Tanács feladatairól szólva. Csóti Györgyöt, a Kisebbségi Jogvédő Intézet volt igazgatóját a főszerkesztő, Deák Ernő kérdezte az intézet küldetéséről és jövőjéről.

A vajdasági, kárpátaljai és erdélyi tudósítók hazájuk napjainkat érintő kérdéseivel foglalkoznak, a szerbiai népszámlálással, a háború hatásával Kárpátalja lakosságára, illetve az új brit király és erdélyi kapcsolataival, kötődésével. Rendkívül érdekes cikk tárja fel, Bika Julianna tollából az amerikai Kommunizmus Áldozatai Múzeumának megalapítását. Szintén érdeklődésre számot tartó írás a sárvári Huszármúzeum programjairól és az idén első ízben a Felvidéken megtartott Palóc Világtalálkozóról készült beszámoló.

Margarete Wagner ezúttal Benedict Randhartinger osztrák zeneszerző magyar kötődéseit elemzi. Hírt adnak Pereszteg iskolájának névadó ünnepségéről, Losonczy-Kupor Klára zongorista, zeneprofesszor haláláról, a Százak Tanácsa tevékenységéről és születésének 125. évfordulója alkalmából Tamási Áron életrajzát is felvázolták.

A könyvismertetők Szakály Sándor Talpra állás Trianon után, Bakonyi István Arcképvázlat Bence Lajosról és a BeszÉLJ- Hogyan tárjuk fel a családi múltat pszichológiai útmutatót tartalmazzák. A folyóiratot Schügerl-Tóth Emőke festményei illusztrálják, Böröndi Lajos, S.Csoma János, Botos Ferenc, Veszelka Attila és Csáky Anna versei teszik még olvasmányosabbá.

Benyák Mária