Kontaktlencse glaukóma ellen

Kontaktlencse glaukóma ellen

A zöldhályog, szakmai nevén glaukóma, a vakság egyik leggyakoribb oka. A szembetegség során a látóideg fokozatosan károsodik, és a látómező egyre szűkül. A megnövekedett intraokuláris nyomás gyakran szerepet játszik a látóideg károsodásában, de a glaukóma pontos okai nem tisztázottak. Ezért a glaukóma előrehaladásának megakadályozására általában szemcseppeket írnak fel a szemnyomás csökkentésére.

A jövőben egy kontaktlencse figyelheti és csökkentheti a szemnyomást és így megelőzheti a glaukóma okozta látásvesztést. Az új fejlesztésű lencse elektromechanikus nyomásérzékelőt és applikátort tartalmaz, amely szükség esetén automatikusan nyomáscsökkentő gyógyszert enged a szembe. A kutatók jelentése szerint a nyulakon végzett tesztek során a lencse más mérési módszerekhez hasonlóan működött, és még tartósabban csökkentette az intraokuláris nyomást, mint a hagyományos cseppek.

A guangzhoui Sun Yat Sen Egyetem kutatóinak Cheng Yang vezetésével kifejlesztett csúcstechnológiás lencséje ezt egy kifinomult réteges mikrostruktúra segítségével éri el. Az érzékelő és a gyógyszerfelhordó a lágy kontaktlencséknél általánosan használt műanyag polidimetilsziloxán (PDMS) két rétege közé van beágyazva. Ez a szemnyomás-érzékelő egy ultravékony, nikkellel és arannyal bevont rézgyűrűből áll, csillag alakban kinyúló szálakkal. Ezek a kiterjesztések reagálnak a szaruhártya apró deformációira, amelyeket a szemnyomás változásai okoznak. Ha egy szál elhajlik, ez megváltoztatja a távolságot egy vezető referenciarétegtől, és így elektromos jelet generál. Ez tükrözi a szemnyomást. Annak megállapítására, hogy ez az érzékelő egység milyen pontosan képes mérni a szemnyomást, Yang és csapata először sertésszemekkel végzett teszteket. Ennek során kimutatták, hogy a mérőlencse más módszerekkel azonos pontossággal képes mérni a belső nyomást. A mérési eredmények átlagosan csupán 16 százalék körüli eltérést mutattak.

A glaukóma kontaktlencse második összetevője egy applikátor modul, amely szükség esetén a brimonidin vérnyomáscsökkentő szert juttatja a szembe. Ebből a célból két vékonyréteg-elektródát ágyaznak be a gyógyszerrel kevert hidrogélbe. Amikor az érzékelő megnövekedett szemnyomást észlel, akkor jelet küld az elektródáknak, amelyek ezután enyhe feszültséget bocsátanak ki. Ez ahhoz vezet, hogy a hidrogél rászabadítja a szaruhártyára a benne tárolt hatóanyagok.

A mérések azt mutatják, hogy amikor a brimonidint kontaktlencsén keresztül alkalmazták, az intraokuláris nyomás fél óra alatt 32,5 százalékkal csökkent, majd folyamatosan több órán keresztül 43 százalékkal lecsökkent. Amikor a hatóanyagot szemcseppel adták be, a kezdeti nyomásesés hasonló volt, de az eredmény csak fél óráig tartott.