Megjelent az Életünk 2022 júniusi száma

Megjelent az Életünk 2022 júniusi száma

A 2022. júniusi szám tartalmából

Kedves Olvasóink! Maga az idő múlása észrevétlen – amit látunk, az a visszafordíthatatlanul pergő homokszemcsék által okozott változás rajtunk, gyermekeinken, szüleinken, az egész világon. Júniusra váltottuk a naptár lapját, és sokaknál beköszöntött az igazi nyári idény. Nos, mi most is kínálunk olvasnivalót, akkor is, ha tele vannak tervekkel, és akkor is, ha az otthonuk hűvösében töltik ezt a hónapot.

Az Életünk címlapján mindjárt három fontos cikk is szerepel: az egyik a magyar miniszterelnöknek a Szentatyánál tett látogatásáról szól. Bő félévvel az Eucharisztikus Kongresszuson tett magyarországi látogatása után ugyanis ezúttal Ferenc pápa látta vendégül a vatikáni Apostoli Palotában Orbán Viktort, akinek újraválasztása óta ez volt az első hivatalos útja külföldön. Április 21-én délelőtt Ferenc pápa a dolgozószobájában fogadta a magyar miniszterelnököt. A tervezett félórás találkozó 40 percig tartott.

A másik cikk sem kevésbé jelentős témáról szól: Ferenc pápa ugyanis május 3-án Michael Wallace Banach memphisi címzetes érseket nevezte ki Magyarország új apostoli nunciusává. Az amerikai főpásztor korábban a Szentszék különböző pápai képviseletein, az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezeteknél nemzetközi megfigyelőként, valamint a vatikáni államtitkárságon teljesített szolgálatot.

Pünkösd ünnepéről Lengyel Ervin atya, a bagdadi apostoli nunciatúra tanácsosa elmélkedik. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy vezércikkünk ezúttal Irakból érkezett!

A második oldalon Ferenc pápa júniusi imaszándékáról olvashatnak, amely a keresztény családokért hív közös imára, és elolvashatják Czirják Árpád A mustármag reménye című kiváló cikkét is. Megismerhetik vezércikkünk szerzőjét, a fiatal Lengyel Ervin atyát, aki a székesfehérvári egyházmegye papja, a bagdadi apostoli nunciatúra tanácsosa, pápai káplán. Ugyanitt Lukács József kölni magyar lelkész felfedi azokat a gondokat, amelyeket egy kivilágított kereszt okozott egy Aachen környéki domb magaslatán.

Idén végre korlátozásoktól mentesen tarthatták meg az Országos Engesztelő Mindszenty-zarándoklatot az esztergomi Prímási Bazilikában. Az ünnepi szentmisét 2022. május 7-én Erdő Péter bíboros mutatta be, a szónok Francesco Moraglia bíboros, velencei pátriárka volt, akinek egyházmegyéje egyike volt a járvány által leginkább sújtott régióknak Európában. Ez alkalomból Vertse Márta Ágnes és P. Vincenzo Criscuolo OFM Cap. Mindszenty József-életműdíjat vett át. Részletesen a harmadik oldalon írunk a témáról.

A negyedik oldalon beszámolót olvashatnak a budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében idén átadott Balassi Bálint-emlékkard kitüntetésről. A rangos elismerést a magyar líra kiemelkedő alakjainak és a magyar irodalmat fordító külföldi költőknek ítélik oda. Ebben az évben a muravidéki Bence Lajos költő és a román Elena Lavinia Dumitru műfordító vehette át a díjat. Itt kap még helyet a Magyarok a múltból rovatunk is, amelyben ez alkalommal Apáczai Csere János és Domokos Pál Péter életét és munkásságát ismerhetik meg.

Az ötödik oldalon szerkesztőségünk felköszönti Vértesaljai László jezsuita atyát, a Vatikáni Rádió magyar adásainak felelős szerkesztőjét, aki ez év nyarán pappá szentelésének 40. évfordulóját ünnepli. Itt kap helyet egy különleges interjú is egy különleges emberrel: Okos Márton ugyanis Juhos Gáborral együtt 1989. június 4-én elindult gyalog Párizsba Budapestről, majd tíz héten át tartó, 1680 kilométernyi gyaloglás után, augusztus 13-án délután megérkeztek a Notre Dame elé. Szeptember elsejéig tartózkodtak a francia fővárosban. Szokatlan és egyedülálló tettükkel a romániai falurombolás ellen tiltakoztak. De hogyan, honnan jött az ötlet és milyen következményekkel járt az út? Megtudhatják az interjúból.

Megújult a római Villa Mater Redemptoris magyar zarándokház, és svájci turnén volt a Misztrál együttes – mindezekről bővebben a hatodik oldalon olvashatnak, ahogyan itt kap helyet a szokásos rejtvény és a Humorsarok is.

A hetedik oldal tartalma változatlan: itt értesülhetnek arról, mikor és hol tartanak magyar nyelvű szentmiséket a diaszpórában.

Zárásképpen pedig Londonból érkeznek beszámolók, több eseményről is, valamint itt értesülhetnek arról is, hogy a Magyar Érdemrend Középkeresztjét adományozta Áder János köztársasági elnök Ugron Imrének, a Szuverén Máltai Lovagrend leköszönő magyarországi nagykövetetének, diplomáciai és karitatív tevékenysége elismeréseként. Itt kap helyet egy írás az újonnan megnyílt, baranyaszentgyörgyi Uhl Antal-emlékszobáról is, a településen ugyanis április elején a negyven évvel ezelőtt elhunyt pápai káplánra, címzetes prépostra emlékeztek.

Tartalmas tehát a mostani Életünk is, minden bizonnyal ezúttal is mindenki megtalálja benne a neki tetsző és az őt érdeklő témákat. Szerkesztőségünk nevében kívánok ehhez kellemes időtöltést és érdeklődő olvasást mindenkinek!

Martinovics Szilvia