.

.

Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség 

(Kolozsvár, 2022. november 2.) Kolozsvári sajtótájékoztató keretében jelentették be: a bíróság jogerős határozata nyomán, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) fúziójának eredményeként, megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ), mely immár bejegyzett pártként vállalkozik az erdélyi nemzeti oldal képviseletére. 

Az EMSZ bejegyzésére és a pártfúzió sikerére két évig tartó jogi huzavona után kerülhetett sor. Mint ismeretes, az EMNP és az MPP együttes küldöttgyűléseinek fúzióra vonatkozó egységes és egyértelmű szándékát a bíróság korábban azért utasította el, mert az új párt megnevezése magyarul is szerepelt a benyújtott dokumentumokban. Ezt követően a két szervezet küldöttgyűlései, mint legfőbb döntéshozó fórumok, ismételten kinyilvánították a fúzióra vonatkozó szándékukat, második körben pedig sikerült bejegyeztetniük az Erdélyi Magyar Szövetséget. (A bíróság augusztus 24-én hagyta jóvá a pártfúziót, a döntés pedig november 1-én vált jogerőssé.) A fúzió eredményeként az EMNP és az MPP, mint önálló politikai alakulatok összeolvadnak, ezek jogutódja az Erdélyi Magyar Szövetség lett, így a két korábbi párt színeiben mandátumot szerzett önkormányzati képviselők és elöljárók automatikusan az EMSZ képviselőivé váltak, megőrizve választott tisztségeiket.

Az EMSZ elnökségében – egy korábbi, együttes küldöttgyűlési felhatalmazás értelmében és a következő küldöttgyűlésig – Mezei János (elnök), Csomortányi István (elnökhelyettes), Toró T. Tibor (alelnök), Sorbán Attila Örs (alelnök) és Mosdóczi Vilmos (alelnök) kaptak helyet. 

Az Erdélyi Magyar Szövetség sajtóirodája