Napraforgók - Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület

Napraforgók - Bécsi Magyar Néptánc és Népzene Egyesület

     A Napraforgók 2021-ben Farkas Tamás és Farkas Ágnes "Tyukodi táncok" című koreográfiájával emlékezett meg az 1848/49-es forradalomról és szabadságharcról. A fellépés az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége által szerkesztett műsor részeként jöhetett létre.

Megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=yE3qep1GkPs

Az együttes 1999-ben alakult néhány lelkes, táncolni vágyó bécsi magyar lány kezdeményezésére. Kezdetben a Kárpát-medencében fennmaradt leánykarikázók és hozzájuk kapcsolódó énekek alkották a csoport repertoárját. Erre utal a tánccsoport neve is, hiszen a lánytáncok forgási iránya, mint ahogy a napraforgó virága is, többnyire követi a Nap útját az égen. Azóta számos táncos lábú fiú is csatlakozott az egyûtteshez, amely a leánykarikázók mellett mára a Kárpát-medence páros- és férfitáncainak ápolását is feladatának tekinti.

    A tánccsoport tagjai a Kárpát-medence különböző részeiről, Magyarországról, Felvidékről, Erdélyből és a Vajdaságból, valamint Ausztriából származnak. Korunkat, foglalkozásunkat, nyelvi és kulturális hátterünket tekintve sokfélék vagyunk, de összeköt minket a magyar néptánchagyomány és népzene szeretete. Célunk a Kárpát - medence különböző táncainak, énekeinek autentikus formában történő elsajátítása, improvizatív alkalmazása és bemutatása.