A Föld napja

2021.április 22

A Föld napja

    Ma van a Föld napja. A Denis Hayes egyetemi hallgató által megalapított Earth Day Network (Föld Napja Hálózat) mozgalom az elsőt 1970. április 22-én rendezte meg, és azóta is töretlen lelkesedéssel szervezi.

    Születésnap. Névnap. Anyák napja. Nenzetközi nőnap. Megannyi ünnep, mikor szeretteinkhez gyöngédebbek vagyunk, még jobban odafigyelünk rájuk, éreztetjük velük, hogy szeretjük őket.

    És a Föld? Mi lesz a Földdel? Szeretjük-e a planétát, mely a hátán hordoz minket? Meglepő kérdés meglehet, hiszen lehet-e szeretni a levegőt, melyet belélegzünk, a vizet melyet megiszunk? Az emberi civilizáció által okozott pusztítás mára olyan szintre jutott, hogy az intellektuális és tudatos környezetmentő kezdeményezések mellé időszerűvé vállt érzelmi kötődésünket is felsorakoztatni. A levegőt és a vizet nem nélkülözhetjük, de önmagukban véve nem szeretjük őket, annál inkább szeretjük viszont a tiszta levegőt és a tiszta vizet!

    Tanuljuk meg kimondani: „Szeretünk téged, Föld!“ Mikor már sokan képesek leszünk erre, nemcsak környezetünk technológiai kitisztításával próbálkozhatunk, hanem az emberiség megtisztulási folyamata is beindul majd

Kató Zoltán