Átadták a Balassi Bálint-emlékkardokat

Átadták a Balassi Bálint-emlékkardokat

1997-ben Budapesten alapított Európai irodalmi díj

A Balassi Bálint-emlékkard mint nemzetközi irodalmi díj emléket állít a XVI. századi Európa magyar költőóriásának, Balassi Bálintnak. Jutalmazza a magyar líra kiemelkedő alakjait: a magyar irodalmi életben évtizedek óta széles körben elismert költőket, és kitünteti a magyar irodalmat – benne Balassi költészetét – fordító európai szellemiségű külföldi poétákat. A magyar irodalmat a Kárpát-medencében egységesnek tekintve évente egy magyar és egy külföldi – idegen anyanyelvű – költő veheti át az elismerést. A díj a XVI. századi magyar végvári szablya mintájára kovácsolt kard, melyet egy mai kardkovács készít Bonyhádon. Az átadás ünnepségét, a Kardceremóniát minden év február 14-én, Bálint napján, vagy annak előestéjén Budán rendezik.

Az idén Bence Lajos, a szlovéniai Lendván élő magyar költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító vehette át a Balassi Bálint-emlékkardot.

            Fotó: Mohai Balázs

Bence Lajos József Attila-díjas magyar költő több verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat, szerkesztőként a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel szeretteti meg a magyar nyelvet.

        Fotó: Mohai Balázs

Elena Lavinia Dumitru az első román alkotó, aki átvehette a díjat. Az egyetemi tanár két doktorátust szerzett, egyet európai történelemből a Sapienza Egyetemen, egyet pedig filológiából a bukaresti hungarológia tanszéken. Ott ismerte meg a magyar irodalmat és szerette meg Balassi költészetét.  A 2016-ban megjelent Balassi Bálint: Célia-ciklus – Ciclul Celia kötet verseit fordította az előszót és a tanulmányt  Elena Lavinia Dumitru írta.

A szablyát február 3-án a Lendván tartott kardszentelő misén megáldotta Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke és Cseke László, a Szent György Lovagrend kancellárja nyújtotta át. A kardot és a herendi porcelán Balassi-mellszobrot eddig 49 költő, illetve műfordító vette át. Ez az első magyar irodalmi díj, mely eljutott mind az öt földrészre.