Osztrák állami díjat kapott Krasznahorkai László

Osztrák állami díjat kapott Krasznahorkai László

    Az Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur, azaz az „Osztrák Állami díj az Európai Irodalomért” nevű 25 000 euróval dotált kitüntetést 2021-ben a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében adták át Krasznahorkai Lászlónak.
    Az "irodalom kiemelkedő művésze" díjat Lisa Spalt-nak ítélték, az "irodalmi művészeti" díjjal Barbara Hundegger-t tünteték ki.
    Krasznahorkai László 1954. január 5-én született Magyarországon, Gyulán. Jelenleg Berlinben és Budapest közelében él. "Stílusában egyedülálló, magával ragadó a képek erejében, féktelen a valóságos és szürreális jelenetek megtalálásában. Krasznahorkai hűvös irónikus és szellemes regényei és történetei jól átgondoltak, tökéletesen megírottak és világosan összeállítottak" - így méltatta a zsűri a regényírót. Az indoklásban kihangsúlyozták: "Krasznahorkai valóban európai és filozófus szerző." 

    Többek között a „Sátántangó”, az „Az urgai fogoly”, az "Északról hegy, Délről tó, Nyugatról utak, Keletről folyó" fordították német nyelvre. Néhány könyve Tarr Béla filmjeinek szolgált alapul (Werckmeister harmóniák, Sátántangó).

   1987-ben József Attila-díjat, 1992-ben Déry Tibor-díjat, 1998-ban Márai Sándor-díjat kapott. 2002-ben megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját. 2004 óta Kossuth-díjas író. 2012-ben neki ítélték a Prima Primissima díjat. 2014-ben az America Award-ot nyerte el, a következő évben 2015-ben a Nemzetközi Man Booker-díjat, 2017-ben az AEGON művészeti díjat ítélték Krasznahorkainak. 2019-ben díszdoktorává választotta a Babeș-Bolyai Tudományegyetem.

    A magyar írók közül az Osztrák Állami Irodalmi  díjat eddig Weöres Sándor, Nádas Péter és Esterházy Péter kapta meg.

Szabó Zsuzsa