Díjat kap Krasznahorkai László

Díjat kap Krasznahorkai László

    Az Österreichischer Staatspreis für Europäische Literatur, azaz az „Osztrák Állami díj az Európai Irodalomért” nevű 25 000 euróval felruházott kitüntetést 2021-ben a Salzburgi Ünnepi Játékok keretében adják át, Krasznahorkai László kapja.
    Az irodalomért kiemelkedő művész díjat Lisa Spalt számára ítélték meg, az irodalmi művészeti díjjal Barbara Hundegger tüntetik ki.
    Krasznahorkai László 1954. január 5-én született Magyarországon, Gyulán. Jelenleg Berlinben és Budapest közelében él. "Stílusában egyedülálló, magával ragadó a képek erejében, féktelen a valóságos és szürreális jelenetek megtalálásában, hűvös iróniával és éles szellemességgel, Krasznahorkai László regényei és történetei jól átgondoltak, tökéletesen meg vannak írva és világosan össze vannak állítva" - dicsérte a zsűri a regényíró tiszteletének indokában: "Krasznahorkai valóban európai és filozófiai szerző." 

    Többek között a „Sátantangó”, az „Az Urga foglya”, az „Északon egy hegy, délen egy tó, nyugati módon, keleten egy folyó” fordították német nyelvre. Néhány könyve Tarr Béla filmjeinek alapjául szolgál (Werckmeister harmóniák, Sátántangó).

    A magyar írók közül ezt a díjat eddig Weöres Sándor, Nádas Péter és Esterházy Péter kapta meg.

Szabó Zsuzsa