Egységes európai szabadalom

Egységes európai szabadalom

Az új szabadalmi rendszer június 1-vel kerül bevezetésre

A feltalálóknak eddig egy bonyolult és drága rendszerrel kellett megküzdeniük. Az új egységes szabadalom célja, hogy egyszerűbbé és olcsóbbá tegye a szabadalmaztatási rendszert, és ezáltal fellendítse a kutatást és az innovációt az EU-ban.

Az olyan találmányok, mint például a napelem-sziget szabadalmaztatása Hollandiában, az új európai egységes szabadalomnak köszönhetően a jövőben egyszerűbbé válhatnak.

Ennek a holland úszó farmnak a napelemtáblái úgy követik a napot - ha süt -, mint egy virág, és minden elérhető sugarat magukba szívnak, hogy maximalizálják az energiatermelést.

A napelemes rendszer, amelyet Próteusznak neveztek el a görög tengeri isten után, az elsők között kombinálja a lebegő fotovoltaikus paneleket olyan technológiával, amely lehetővé teszi, hogy a platform kövesse a nap útját, és reggeltől kezdve keletről nyugatra forduljon, majd éjszaka visszaálljon.

A TNO - a Holland Alkalmazott Tudományos Kutatási Szervezet - 2020 nyarán Rotterdam közelében, egy kísérleti projekt részeként telepítette az úszó napelemtáblákat.

"Az úszó napenergia egy új alkalmazási terület a fotovoltaikában, lehet néhány előnye, különösen azokban az országokban, ahol kevés a szárazföldi terület, de rengeteg víz áll rendelkezésre,” magyarázta Jan Kroon, a projekt koordinátora.

Mi változik az új egységes szabadalommal?
Eddig a feltalálóknak minden egyes országban érvényesíteniük kellett európai szabadalmukat. A magas költségek és a bonyolult eljárások miatt azonban sokan csak néhány országban szabadalmaztatták találmányukat. Az új egységes szabadalom célja, hogy egyszerűbbé és olcsóbbá tegye a szabadalmaztatási rendszert, és ezáltal fellendítse a kutatást és az innovációt az EU-ban.

Andrea Bolitho (Euronews)