Mozart városa karácsonyi díszbe öltözött

Mozart városa karácsonyi díszbe öltözött

Salzburgban november 17-én nyílt meg a karácsonyi vásár. A helyiek, de az idelátogatók is nagyon várták már ezt a pillanatot, hiszen a pandémia itt is gátat vetett ennek a hagyományos szokásnak. Tavaly ugyan két hétre kinyitottak a bódék, árusíthattak a kézművesek, az italkimérések, de a járványhelyzet romlása után kénytelenek voltak bezárni.

Az idei vásár tehát egy nagyon várt esemény volt. A város hat tere öltözött díszbe, fenyőfák sokasága sorakozik a tereken, a bódékban árusok garmadája várja a vásárlókat, a nézelődőket. De elmondható, hogy a város minden sarka, szinte valamennyi üzlete, épülete karácsonyi díszítéssel jelzi az ünnep közeledtét. Külön dicséretes, hogy a szervezők nagyon ügyeltek arra, hogy a vásári árusok helyiek, illetve környékbeliek legyenek, az áru többsége pedig kézműves termék, így igazi remekművek kerültek a pultokra. A Dóm tér, a Residenz tér, a Hellbrunn kastély, a Mirabell kastély parkja csodás képet mutat. A fenyőfákat ezerszámra díszítik a piros üveggömbök, a látogatók a bódék előtt puncstól illatozó bögrékből szürcsölik a hagyományos karácsonyi különféle ízesítésű italokat. A kézművesek a legszebb termékeikkel állnak elő ilyenkor. Választék van bőven, sokan itt veszik meg szeretteiknek a karácsonyi ajándékokat.

Salzburgban évszázados hagyománya van a karácsonyi vásároknak, már a 15. században is megrendezték ezeket, de akkor Mikulás-vásár néven és a Mikulás-naphoz kötődően. Mai formájában 1974-től szervezik meg. A vásár azonban nemcsak az evés-ivásról és vásárlásról szól, nagyon fontos szerepe van a kellemes baráti találkozásoknak, beszélgetéseknek, a karácsonyra való lelki felkészülésnek, de a változatos kulturális programoknak is. Mozart városában elsősorban a zenei rendezvényeknek, de nem kell ahhoz nagy koncertterem, hogy felcsendüljön az ének, a zene. Tapasztalhatjuk, hogy a tereken pár énekesből, zenészből álló csoportok éneklik a szebbnél szebb énekeket.

Sok a látogatója Hildegund Schirlbauer asszony apró múzeumának, ahol ilyenkor az ünnephez kötődően tematikus kiállításokat rendeznek, mint ahogy a Karácsonyi Múzeumnak is, ahol Ursula Kloiber asszony ötven éven át gondosan gyűjtött karácsonyi képeslapjait, díszeit, betlehemeit, játékait nézheti végig a látogató. Érdeklődésben nincs hiány egyik helyen sem, és aki végignézi ezeket a kiállított tárgyakat, ugyancsak elcsodálkozik, hogy elődeink mennyi szép tárgyat készítettek erre az ünnepre.

Andrea Minnich és Petra Wolkerdörfer, a Tourismus Salzburg, valamint Beáta Havran, a kamkam. sk munkatársai, idegenvezetői mindent tudnak Salzburg történetéről, építészetéről, kulturális értékeiről és ilyenkor karácsony közeledtével főleg az ünnepi szokásokat, emlékeket és hagyományokat mutatják be az érdeklődőknek.

Egyedülálló élmény ezekben a napokban az egyébként is vonzó várost bejárni, belekóstolni az ünnepi hangulatba, abba az igazán felemelő légkörbe, amely tökéletes ráhangolódást biztosít az év egyik legszebb ünnepére, a karácsonyra.

Benyák Mária

A szerző felvételei