Ahol nem épül meg az autópálya

Ahol nem épül meg az autópálya

   Mikor az osztrák sajtó beharangozta, hogy Magyarország megépíti a régen tervezett M85-ös autópályát Győr és Sopron között, a burgenlandi közmédia már majdnem biztos volt benne, hogy az nem fog „találkozni“ az osztrák oldalról jövő A3-as autópályával. Hans Peter Doskozil szociáldemokrata politikus, akkor még csak „jövőbeli“ burgenlandi tartományi főnök a burgenland.orf.at 2019. február 8-i jelentése szerint így fogalmazott: „Az A3-as határig való meghosszabbítása csak akkor épülhet meg, ha a lakosság beleegyezik.“ Akkor még szó volt arról, hogy talán lehet szó róla, ha a félállami építővállalat Asfinag olyan zajvédelmi rendszert tervez be, amely megfelel az embereknek. Közben Doskozil tartományi főnök lett – és az A3-as végleg ott végződik, ahol addig is: Wulkaprodersdorf/Wulkapordánynál. Ezt a Sopron és Klingenbach/Kelénpatak közötti határállomásig 6,8 kilométeres szakaszt nem fogják megépíteni.

   A burgenlandi tartományi kormányzóság 2020 és 2025 közötti munkaprogramjának 133. pontja ugyanis kimondja: „Az A3-as kiépítése a forgalom, főleg a tranzit- és a nehézgépjárműforgalom növekedését eredményezné és ezzel az egész régió lakossága részére nagy hátrányokkal járna.“ A burgenlandi tartományi kormányzóság megkérte a bécsi kormányt, hogy töröljék az A3-as meghosszabbításáról szóló bekezdést a szövetségi utakról szóló törvényből (Bundesstraßengesetz). Nem túl meglepő tehát, hogy az eddig is a kiépítést ellenző környezetvédelmi miniszter asszony, a zöldpárti Leonore Gewessler augusztus elején bejelentette: Nem lesz A3-as a határig. „Nem minden döntés, amit 20 vagy 30 évvel ezelőtt hoztak, a mai napig észszerű marad.“

   Természetesen nem mindenki ért egyet ezzel a véleménnyel. Aki ma a Burgenland középső részeiről a Sopron és Győr közötti Dunántúlra szeretne utazni, fájdalmasan érzékeli az A3-as „céltalanságát“. Ha a jövőben az addigra teljesen kész magyarországi M85-ösön közelít majd a határhoz, várhatóan nagyobb dugókat fog megélni, mint eddig.

   A lehető legrosszabb kihatásokra számítanak a Soprontól délre-délnyugatra elterülő Oberpullendorf/felsőpulyai) járás lakói. Nem csak, mert nem von el az A3-as forgalmat az ottani településekről – Johannes Igler, Neckenmarkt (Sopronnyék) polgármestere attól fél, hogy a várható soproni dugókat elkerülendő sok vezető a kisebb határátkelőkre – és ezzel a környék településein átvivő utakra fog kitérni. Az A3-as megkerülésével erre terelték eddig is a Győr felé irányított teherforgalmat.

   El kell fogadni, amit Leonore Gewessler mondott: Nem minden régi döntés észszerű ma is. De azért a térkép megtekintése után marad a keserű szájíz: Van 33,6 kilométer osztrák és elkészülése után 95 kilométer magyar autópálya. Köztük hatezernyolcszáz méteren hiányzik a jószomszédi viszony.

Martos Péter