Ársapka az áramra és a gázra

Ársapka az áramra és a gázra

A szlovén kormány úgy döntött, szeptember elsejétől lép érvénybe a rendelet, amely egyéves időszakra meghatározza a villanyáram, illetve a földgáz lehetséges legmagasabb árát.  

A villanyáram kiskereskedelmi árának korlátozása szerint a háztartások – beleértve a tömbházakat is –, illetve a kisebb gazdasági felhasználók csökkentett áron kapják majd az áramot, emellett megmarad a már érvényben lévő 50 százalékra csökkentett illetékadó, valamint bevezetésre kerül a megújuló energiailleték 50 százalékos csökkentése is. Az említett fogyasztók így szeptember elsejétől 1 kWh áramért legfeljebb 0,118 eurót fizethetnek a magasabb, illetve 0,082 eurót az alacsonyabb, valamint 0,098 eurót az egységes tarifa szerint. Az illetékesek szerint az intézkedés a legolcsóbb szolgáltatók esetében 15, míg a legdrágább szolgáltatók esetében akár 60 százalékos árcsökkentést jelent. A kormány illetékesei szerint csak az első intézkedésekről van szó, a közeljövőben további, még inkább célzott intézkedések következnek.   

Hasonló intézkedésről döntött a kormány a gázpiacon is, szintén egyéves időszakos időtartamban. Az úgynevezett „védett fogyasztók”, vagyis elsősorban a háztartások – beleértve a tömbházakat is –, intézmények, kórházak, kollégiumok 0,07300 eurót fizetnek kWh-óránként (áfa nélkül), míg az alapvető szociális intézmények, illetve a 100.000 kwh-nál kisebb üzleti fogyasztók legfeljebb 0,07900 eurót kWh-óránként (áfa nélkül). A gáz esetében is érvényes a már 50 százalékra csökkentett illetékadó, illetve a csökkentett 9,5 százalékos áfa. A megtakarítás így az olcsóbb szolgáltatóknál nagyjából tíz százalékot tesz majd ki, a drágábbaknál pedig akár 37 százalékos is lehet.    

Az említettek mellett a kormány több egyéb területen is „belenyúlt” a két energiaforrás piaci szabályozásába, a cél pedig az előttünk álló őszi, téli időszak minél inkább zökkenőmentes átvészelése.

Tomka Tibor (Népújság)