Csődbe ment a Mirabell csokoládágyár

Csődbe ment a Mirabell csokoládágyár

Világhírű különlegességnek számítanak: a Mozart-golyók. Ezeknek az édességeknek az egyik gyártója fizetésképtelenné vált. Kedden megindult a csődeljárás a flachgaui Grödigben székelő Salzburg Schokolade édességgyártó cég ellen. Körülbelül 140 alkalmazottat és 614 hitelezőt érint az eljárás.

A koronaválság miatt távol maradtak a turisták, a rendezvények, születésnapi vagy esküvői ünnepségek jelentős visszaesése miatt csökkent a kereslet a cég finom golyói iránt. Emellett a koronaválság miatt átmenetileg bezárták azokat a bécsi és salzburgi cukrászdákat, ahol a Mirabell golyókat árulták. Ezt a veszteséget az állami koronasegély és az új exportfelvevők sem tudták volna kiegyenlíteni. A jelenlegi zárlat, valamint a nyersanyagok, az energia, a bérek, a logisztikai költségek és a csomagolóanyagok költségeinek jelentős emelkedése voltak a további okai a csőd bejelentésének.

Még nem világos, hogy a cég a későbbiekben folytathatja-e a gyártást. A cég további fennállására vonatkozó előrejelzés egyelőre negatív. A Salzburg Schokolade cég megpróbálja átszervezni magát. Hogy ez lehetséges-e és hogyan, azt még ellenőrizni kell. Ez a cég gyártja a híres Mozart-golyókat Mirabell márkanév alatt az amerikai Mondelez cég számára. De nem ők az egyetlen gyártók. Mivel a Mozart-golyók jogilag nem védettek, számos cég gyártja őket csokoládéból, marcipánból, pisztáciából és nugátból, mint például a Lindt & Sprüngli, a Halloren, a Manner, vagy a német pralinégyártó Paul Reber. Az eredeti Mozart-golyókat 1890 óta a szintén salzburgi cukrász Paul Fürst által alapított műhely készíti. Hamar felbukkantak az imitátorok, de az eredetit továbbra is a régi belvárosi cukrászműhelyben kézzel készítik a változatlan recept alapján. Az ezüst-kék szinű foliába csomagolt golyók a mai napig egyszerűen páratlanok.

Országszerte sok cég és vállalkozás jelentett csődöt November utolsó napjaiban. Salzburg tartományban például az említett csokoládé gyár mellett az út- és lakóházépítő cégek közül többen zárnak be csőd eljárással, mint például 2020-ban, amikor szintén az koronavírus uralta az év végi időszakot.

Az Igazságügy minisztérium jelentése szerint november 29-én és 30-án 93 Ausztria területén működő vállalat jelentet csődöt. A hónap utolsó 7 napjában a 9 tartományban összesen 233 vállalkozásban kezdeményeztek eljárást. Sajnos, ez a szám kiemelkedően magas.

Fetes