Nőnapi üdvözlet

Nőnapi  üdvözlet

A nőkkel szembeni diszkrimináció a tudományban és a technológiában

Az idei Nemzetközi Nőnap a nemek közötti különbségek leküzdésére összpontosít a tudomány, a technológia és az innováció területén. Világ viszonylatban a férfiak hozzáférhetősége az internethez, 21 százalékkal magasabb, mint a nőké. Azokban az országokban, ahol alacsony a jövedelem még 50 százaléknál is magasabb .

De még a leggazdagabb országok sem jók a nem specifikus szerepköri klisék és a történelmi előítéletek tekintetében. A technológia területén kétszer több a férfi mint a nő.  A mesterséges intelligencia területén ez az arány akár egy az öthöz is lehet.

A Big Data az új arany és a politikai és az üzleti élet döntéseinek alapja. A nemi specifikus különbségeket azonban gyakran figyelmen kívül hagyják, vagy a nőket szándékosan teljesen elrejtik.

Mindannyiunknak meg kell riadnunk, amikor a termékek és a szolgáltatások tervezésük révén megerősítik a nemek egyenlőtlenségét és  a pátriárhizmust és a nőgyűlöletet belerögzítik a digitális világban. A Föld Szilícium -völgyei nem válhat a nők jogait temető völgyekké.

A férfi testre vonatkozó adatokon alapuló orvosi döntések  a nők számára nemcsak káros lehetnek, hanem végzetes is.

A nőkkel szembeni diszkrimináció a tudományban és a technológiában az évszázadok óta létező patriarchális struktúrák, a diszkrimináció és a szerep klisének káros hagyományának eredménye. Az 1901 óta tudományos kategóriákban Nobel-díjat kapottaknak csupán három százaléka nő.

És az interneten jelen lévő nők, beleértve a tudósokat és az újságírókat is, gyakran ki vannak téve a szexista gyűlöletnek, megjegyzéseknek és támadásoknak, amelyeket el kell hallgatni.

Anónio Guterres

(2017 óta az Egyesült Nemzetek Szervezetének kilencedik főtitkára)