Ha ha ha itt a farsang dereka

Ha ha ha itt a farsang dereka

Ha Ha Ha itt a farsang dereka

Leánynak kell szép ruha

Férjhez menne ihaha

Ha ha ha itt a farsang dereka”

Ha február, akkor a vígasság, a karnevál, a farsang és a báli szezon fémjelzi a bécsi mindennapokat. A csillogó báli ruhák, a fények, ízek, illatok kavalkádja, a palotákból ki- kiszűrődő lágy zeneszóval összemosott beszélgetések és nevetés foszlányok, az előkelő bécsi dámák és kísérőik egy letűnt korszak lenyomataként a mai napig őrzik az előkelő arisztokratikus császárvárosi miliő egy egy villanását. Az évadonként mintegy 2000 bálnak helyet biztosító Bécsben azonban nem csak a kifinomult, pezsgőt kortyolgató felnőttek érezhetik magukat különlegesnek a kristályokkal díszített, csipkézett estélyijeikben és frakkjaikban. Ez az időszak a gyerekek számára is kiemelkedően fontos.

Amíg a karneváli időszakban esténként a belvárosban gyakori a Hamupipőkeként és királyfiként taxikból ki- beszálló elegáns párok látványa, addig napközben a gyerekek mulatságától hangosak az utcák. Az irodába menet a minap is összefutottam egy csapat iskolással, akik között a dzsungel ragadozó állatai a Marvel szuperhősök és Karl May Winnetouját idéző indiánjai mellett a Jégvarázs Elsái csacsogtak vidáman egymással.

A gyerekcsoport zsizsegését figyelve átjártak a gondolatok, hogy vajon a mi február 18-i farsangi mulatságunkra érkezőket is hasonló kosztümökbe bújva fogom-e látni? A Bécsi Magyar Iskola mulatsága során végül valóban találkoztam vadállatokkal, tudósokkal, hercegecskékkel, kalózokkal és hercegnőkkel is. A házi készítésű jópofa űrhajós mellett úgy ropta Batman a körtáncot a farsangi felvonuláson, mintha a világon ez lenne a legtermészetesebb. A közibük tolakodó zsiráf kislány pedig saját fensőbbségének tudatában magától értetődő módon osztotta ki a mellette lépegető kis sárkányt, amikor az rossz irányba próbált indulni apró lábacskáin.

A közös farsang azonban nem csak körtáncból és a jelmezek felvonultatásából állt. A gyerekek érkezéskor barkácsolással kezdhették meg a mozgalmas délutáni programot. Az asztaloknál lehetőségük nyílt farsangi álarcokat, busó maszkokat és egyéb apróságokat készíteni. Az elkészült kincsecskék végül hatalmas mosoly kíséretében a mit sem sejtő szülők kezében kötöttek ki, hiszen annyi újdonságot kellett még kipróbálni, kivágni és megragasztani, hogy emellett a már elkészült műalkotások cipelésére már nem koncentrálhattak kis alkotóik. Az alkotó folyamatot csak az épp aktuálisan soron következő arcfestésre bekerülő gyerekek izgatott sikkantása törte meg alkalmanként.

A későbbiekben a bütykölésbe belefáradt kis mesterek a terem elején letelepedve pihenhették ki magukat tavasz tündér zenés interaktív előadását figyelve, ahol az ismertebb meseslágereket teli torokból énekelhették együtt az előadóval.

A programok között a farsangi finomságokkal telitöltött büfének is töretlen sikere volt. A hegyekben álló sütemények és szendvicsek mellett a főszerepet mi más is játszhatta volna, mint az illatos, puha szalagos fánkok.

A bulizást, evést-ivást a tombolasorsolás zárta, ahol bécsi magyar érdekeltségű vállalkozók felajánlásai és kézművesek portékái találtak boldog tulajdonosaikra.

A rendezvény átütő sikerét mutatja, hogy a Bécsi Magyar Otthon nagytermét immáron teljesen megtöltötték -sőt szinte már ki is nőték- a rendezvényre érkező gyerekek és családtagjaik. A magyar családok önfeledt szórakozását a bécsi tanító nénik végtelen kreativitása és szervezőkészsége tette lehetővé, hiszen a programszervezésre, a kellékek beszerzésére, a terem díszítésére és az est levezetésére is komoly energiákat fektettek be. Munkájukat az idei évben KCSP ösztöndíjas társammal, Leichtenstern Katrinnal segítettük.

Lohn Annamária (a szerző felvételeivel)

Eredeti olvasható: https://www.korosiprogram.hu/hirek/farsang-dereka