A végtelenbe szállt a vadászpilóta

A végtelenbe szállt a vadászpilóta

Tragikus hirtelenséggel szállt el április 10-én a veterán vadászpilóta és örökifjú művész Szabó László (1935-2021)

Kalandos életében először a repülés játszotta a főszerepet.

A repülőgépmotor szerelését megtanulta a Magyar Repülőszövetség Esztergomi Repülőterén. A vasmadarak iránti szeretete 1955-ben a Kilián György Repülőtiszti Főiskolába vitte, melynek kötelékeiben vadászrepülőként hajmeresztő mutatványokat repült. Bár nagyon tehetséges pilóta volt, őt is leépítették. 1956-ban már Csepelen dolgozott motorkerékpárgyár kisérleti üzemében.

Amikor az országban elcsitultak a viharok, gondolt egy merészet és jelentkezett a Pannónia Filmstúdió bábfilm műtermébe. 1965-től 1990-ig dolgozott bábkészítőként. 1977-ben a rendező Foki Ottó és a bábfigura tervező Koós Iván álmát valósította meg. Megalkotta sokmillió gyermek kedvencét a TV-macit, ami az esti mese új főszereplője lett. Rengeteg Tv-macit készített, hiszen a forgatás nagyon megviselte a kis figurát és hamar elhasználódott. Sok más bábfigurát is alkotott. Nevéhez fűződik a szemfüles macska Mirr-Murr, Majd a legkisebb Ugrifüles és Misi Mókus elkészítése. Munkásságát 1990-ben Pannónia Díjjal jutalmazták.

A 70-es években a véletlen vitt a bábmühelybe ott ismertem meg. Szeretett elbeszélgetni az emberekkel. A repülés szeretete rögtön közelebb hozott minket egymáshoz. Elmesélte, hogy szabadidejében fest és játékokat készít. Boldoggá tette a gyermekszemek csillogása, ha meglátták alkotásait.

Később hallottam, hogy Szarvasra költözött. Többé nem találkoztunk. Repülj boldogan, fedezd fel a mindenséget Laci bácsi!

Fetes Kata