Böröndi Lajos szerzői est

Böröndi Lajos szerzői est
Fotó: Fetes Kata

Már 2020-ban megjelent Böröndi Lajos „Megégett idő“ című verseskötete, de akkor a koronavírus miatt a bemutató nem jöhetett létre. Most a Kaláka -Club szervezésében jött létre a pódiumbeszélgetéssel egybekötött könyvbemutató.

Ez alkalommal is a vecsernye után a Collegium Pazmaneum dísztermében gyűlt össze a költészetet kedvelő közönség. Odaadással hallgatták Lázár Csaba színművész előadásában a kötetből kiszemelt verseket. 

         Fotó: Fetes Kata


A költő, Böröndi Lajos nem ismeretlen a bécsi közönség előtt, mert több verseskötetét mutatta már be itt az osztrák fővárosban. A Mosonmagyaróváron oktató középiskolai tanár az 1980 évek óta foglalkozik versírással. Nemcsak személyes élményei, gyermekkori emlékei, hanem a mindennapok érzelemgazdagsága, a magyar történelem, az Isten létének élménye, a természet közelsége mind-mind megjelennek a Feketeerdőn élő költő verseiben. A szabadon alkalmazott rímes, többnyire négysoros versek néha elmélkedések, néha számvetések. A kötet egyik fejezete a magyar történelem zivataros időszakaival foglalkozik. 


Ezek a történelmi témák nagyon közel állnak Böröndi Lajoshoz, hiszen több éven keresztül végzett gyűjtőmunkát a mosonmagyaróvári 1956-os események részletes feltárása érdekében. Dudás-per címmel jelent meg a napokban a Mosonvármegye Könyvkiadó gondozásában az a kötete, amely a mosonmagyaróvári sortűzperben megszületett ítéleteket tartalmazza. Azokat, amelyek jogilag pontot tettek a történtekre. S végül kimondatott: emberiség elleni bűntett történt 1956. október 26-án Mosonmagyaróváron. 

       Fotó: Fetes Kata

E kötettel kapcsolatban a szerkesztő, Böröndi Lajos megjegyezte, az iratokat azért jelentették meg szkennelt formában, hogy így bizonyíthassák azok eredetiségét. 

Rendezvény szervezését a Kaláka-Club végezte a Collegium Pazmaneummal karöltve, a Magyar Kormány támogatásával.

Fetes Kata