Bemutatkozott Másréti Zoltán elsőkönyves író

Bemutatkozott Másréti Zoltán elsőkönyves író

A Bornemisza Péter Társaság és a Bécsi Napló közös rendezésében tartott esten a schwedenplatzi Bécsi Magyar Otthonban bemutatkozott Másréti Zoltán (alias Kató Zoltán) elsőkönyves író Óraátállítás című kötetéből olvasott fel ízelítőül részleteteket.

A kötet tartalma: elbeszélések, tárcanovellák, karcolatok - Bécsből

Mi történik a múzeumigazgatóval, ha kiesik az elefántcsonttorony ablakán? Mihez kezd tante Gréti a gobelinjeivel és mióta dorombolnak a könyvek, mint a macskák? Mit kérdez a filozófus a milliomostól kit gyöngéden elrabolt, eljut-e a szerelmespár Amazóniába és miért nem lettem udvari bolond a Maláj királynál?

 Az írások nem naplószerű beszámolói egy kalandos élet fordulatainak, hanem – száraz vagy kicsattanó humoruk, néha bocsánatos melankóliájuk ellenére – szigorú önvizsgálatok, egyben kíváncsi körülnézés a Világban. 

 Az Óraátállítás a lelkekben ketyegő, a szívekben össze-vissza verő órák szeszélyes és sorsszerű átállításairól, az érzelmek tektonikájáról, az időt megállító szerelemről, vagy az életet megduplázó szeretetről, általában az emberi közeledésekről és eltávolodásokról szól. 

Felelevenítette a könyv keletkezésének történetét és bemutatta a rendezvényen jelenlevő illusztrátorát Gheorghe George-t is.


Az est moderátora Martos Péter volt