Megjelent a Bécsi Napló idei 4. száma

Megjelent a Bécsi Napló idei 4. száma

Gazdag tartalommal, változatos anyagokkal kerül az olvasók elé a Bécsi Napló idei 4. száma. Az első oldalon Georg Paul Hefty a szokásos hangnemben taglalja a legújabb politikai történéseket Magyarország, de Ukrajna, Oroszország és az EU részéről is. T. Kovács Péter a lengyel-magyar barátság történelmi vetületeit veszi górcső alá, Pannonicus pedig Dubio, ergo sum című cikkében a kételkedés témáját írja körül történelmi összefüggésekben. Nagymihály Zoltán Kunderával összefüggésben ír Közép-Európa kultúrájáról. Martos Péter Az Orbán-jelenség című cikkében a magyar miniszterelnök szerepvállalását veti össze a térség miniszterelnökeinek tevékenységével. Ugyancsak Martos Péter ír a magyar kormány egyetlen női miniszterének, Varga Juditnak távozásáról, illetve új szerepköréről. Részletes írásban ismerteti Szili Katalin a magyar parlament működését annak visszásságaival és a balliberális ellenzék megengedhetetlen magatartásával.

Szakály Sándor Emléktöredékek címmel ismerteti Arday Lajos kötetét, amelyben megemlékezik egykori kortársairól. A Nemzetközi sajtószemle anyagai közül kiemelkedik két érdekes apró hír, az egyik a tűzbogarakról szól, a másik az édesítőszerek immunrendszerünkre gyakorolt hatását részletezi. Frank Furedi cikkét az NGO-k szerepéről Fetes Kata fordításában olvashatjuk. Lengyel Ferenc Az ember tragédiájának Hajógyári Szigeten bemutatott előadásáról írt szerteágazó és sok ismeretet tartalmazó beszámolót. Birtalan Iván a Magyar Orvosi Kamara megalapításának 35. évfordulója alkalmából beszámol a kamara tevékenységéről. Rumpler Diána a magyarországi népszámlálás lakásviszonyait felmérő adatait dolgozta fel. A Kárpát-medencei tudósítók ezúttal is az ukrán-orosz háború fejleményeit, a szerbiai viszonyokat, illetve a Szlovákia előtt álló előrehozott választások kilátásait taglalják. Bika Julianna az Amerikában élő és alkotó Nobel-díjasok életútját, sikereit tárja az olvasók elé. Megemlékeznek a nagymúltú, 1703 óta megjelent Wiener Zeitung megszűnéséről is. T. Kovács Péter ismerteti a szórványban élő magyar gyerekek részére összeállított történelemkönyvet, amelyet a Salzburgi Magyar Egyesület jelentetett meg. Nekrológban hajtanak fejet a nemrég elhunyt Pomogáts Béla és Suhajda Szilárd emléke előtt. Radics Éva az elfeledett Czieser Jakab felvidéki polihisztor életútjáról ír ismertetést. Ádám Ágnes pedig Kepler, a csillagász felfedezéseit mutatja be szakszerű ismertetés keretében. Terjedelmes interjúval köszöntik a Felsőpulyán élő és alkotó Karal Viola zenei szakembert, képzőművészt. Ugyancsak az ő alkotásaival illusztrálták a Bécsi Napló legújabb számát.

Bakonyi István Böröndi Lajos legújabb, A végső kihallgatás című kötetéről írt részletes recenziót. A kötetben együtt kaptak helyet a gyermekkorhoz fűződő élményeket megjelenítő versek és korunk égető problémája, a háború borzalmai. Ezek mellett jelen van a természetlíra és az 1956-os mosonmagyaróvári tragédia megörökítését hivatott költemények, no és azok a versek, amelyekben kifejeződik az óhaj, hogy az emberiség találjon vissza újra az imához és Istenhez.

Tamási Orosz János recenziója Bánfai Zsolt Terra című első kötetéről zárja a Bécsi Napló idei 4. számát. A felsoroltakon kívül számos egyéb cikk, irodalmi alkotás, vers színesíti még a legújabb számot. Jó szórakozást, hasznos időtöltést, kellemes olvasást kívánunk!

Benyák Mária