Római vakáció

Római vakáció
Fotó: Andorka Hanna

Úgy tartja a mondás, hogy a Trevi kútnál ha egy fémpénzt a jobb kezeddel a bal vállad fölött dobsz a kútba, akkor biztosan visszatérsz Rómába. Ha kétszer csinálod ugyanezt, akkor megtalálod a szerelmedet. Persze dupláztam, abban a reményben, hogy szerelmes legyek... Így is lett. Az én szerelmem Róma!

Hat napos – április végi – tartózkodásomba sikeresen belesürítettem a legfontosabb nevezetességeket. A napi 12-15 km gyaloglás és némi derékfájás árán igazán tartalmas programot lehet teljesíteni. Külön küzdelmet kellett folytatni az embertömegekkel, hogy eljuss A-ból B-be, de megérte. Érdemes mindenhova előre online jegyet váltani, külöben órákat állhatunk sorba, mire bejutunk a Vatikáni Múzeumba, a Pantheonba vagy a Villa Borghesebe. Michelangelo, Caravaggio, Raffaello rajongói kedvükre csemegézhetnek Róma építésezeti, szobrászati és festői alkotasaikból.Itt igazán nincs hiány semmiből.

Az olaszok rendkívül kedvesek, szinte mindenki beszél angolul és segítőkészek. Étkezési kúltúrájuk kicsit eltér a miénktől. Az aprócska asztalok, kényelmetlen székek nem a vendégek marasztalására szolgálnak. Amint jóllaktál tovább is állhatsz, hiszen, nem tudsz úgysem tovább ülni a párnáztlan székeken. De Róma nem is az ücsörgésről szól. Az ember csak kapkodja a fejét, igyekszik minél több látnivalót befogadni és elraktározni, hogy majd otthon előhívhassa zordabb idők esetén.

Az árak nagyon eltérőek. Az élelmiszerek roppant drágák és az olaszok kedvenc itala az „Aperol-Spritz“ a Piazza Navonan kétszer annyiba kerül, mint a város más részein. Ha Róma utcáit járjuk, hozzá kell szoktatni szemünket az utcán tucatjával felhalmozott, teli szemeteszsákokhoz, a kapualjakban alvó hajléltalanokhoz, koldusokhoz és a higiéniát nélkülözö illemhelyekhez is. A spagetti al dente, valahol a megfött és a nyers tészta között félúton és este ugyanott, ugyanaz az étel fele akkora, mint a déli porció. Vigyáznak az alakunkra, hogy este ne terheljük túl a gyomrunkat, nehogy rosszat álmodjunk.

Colosseum

A Velence tér és a Forum Romanum melett elhaladva kis sétával eljuthatunk a Colosseumhoz. Nem mindennapi látvány tárul elénk. A nap végére, már sötétben értem oda, igy bemenni már nem volt lehetőség, de kárpótolt a fényárban úszó monstrum, mely várakozásaimat felülmúlta.

Pantheon 

      

                                                                                                                                                                                                    Egyik kihagyhatatlan remekmű Rómában a Pantheon. Bejutni csak előzetes regisztráció ill. leleményesség útján lehet. Kiderült, hogy a vasárnapi szentmisére beengednek mindenféle regisztráció nélkül. Különleges élményben lehet része annak, aki ezt a megoldást választja. A szertartás után tetszés szerint végig lehet nézni a Pantheont és fotózni is engednek.

Szent Péter Bazilika

A Szent Péter Bazilikába reggel érdemes menni. Belépö díj ugyan nincs, viszont biztonsági átvilágítás után lehet csak belépni a bazilikához vezető feljáróra. Kora reggel nagyobb eséllyel juthatunk be, anélkül hogy órákig kellne sorban álni a kígyózó embertömegben a kordonok útvonalát követve. A bazilika méltán Róma egyik legismertebb nevezetessége. Sajnos az oltárrész el van kerítve, oda nem lehet bemenni. 

      

Szent Péter szobrát is kordon övezi. Harminckét évvel ezelött, első római utamon még Szent Péter hozzáférhető volt a halandók számára. Mint sokan mások, anno én is megsimogattam a lábát, mely azóta mégjobban lekopott.

Michelangelo Pietàja üvegfalak mögé van zárva, nehogy valaki újra megrongálja.

Piazza Navona

A Vatikánon kívül is számos bazilika ill. templom található Rómában, melyek mindegyike olyan monumentális, hogy bámulatba ejti a látogatót. A Pizza Navona téren található a Szent Ágnes templom, ahova betérve tátva marad a szánk.

     

Ugyanez elmondható ez a véletlenül felfedezett Szent András templomról is, valamint azokról a templomokról, melyekbe gyaloglás közben tévedtem be és ámulattal jöttem ki.

Il Gesù

     

A Gesù szó olaszol Jézust jelent. A jezsuita rend főtemploma Róma egyik olyan nevezetesége, melyet a Piazza Rotonda közelében találunk. Itt nyugszik a rend alapítója, Loyolai Szent Ignác.

Vatikáni Múzem

      

A Vatikáni múzeum sok múzeumból áll, melyhez utikalauzt is adnak, nehogy eltévedjen a szegény túrista. Érdemes audioguidot is foglalni a jegy mellé, hiszen rengeteg a látnivaló és így ki-ki a maga tempójában és érdeklődésének megfelelően kaphat tájékoztatást. Már szinte merev nyakkal bámuljuk a freskókat, melyek égig érőnek tünnek. A csodálatos séta végén érkezünk el a Sixtus-kápolnához.

Addigra megszokta nyakunk a felfelé tekintgetést – ettől nem fog kevésbé fájni – viszont páratlan élményben lehet részünk. Michelangelo freskói káprázatosak. A Sixtus-kápolna biztonsági őrei folyamatosan csendre intik a látogatókat és kérik, hogy senki ne fotózzon. Valahogy egészen észrevétlenül mégiscsak készítettem egy fotót…

Spanyol lépcső

A Spanyol lépcső virágba borult, és ki lehet fogni olyan pillanatot, amikor a túristák nem takarják el teljesen. Természetesen itt is érdemes elidőzni, esetleg valamelyik lécsőfokon leülni, kellő óvatossággal, nehogy a tömeg akaratlanul rád lépjen.

Villa Borghese

A Villa Borghese megtekintésére nem kerülhetett sor, mivel a zárva volt hétfőn, amikor szerettem volna megnézni. A parkjából viszont páratlan kilátás nyílik Róma városára.

Szeretett Rómába mindenképp vissza kell térnem, hiszen az idő és emberi korlátok nem tették lehetővé, hogy mindent megnézzek, amit szerettem volna. Terveimben szerepel a Villa Borghese, az Angyalvár, a Szent Pál Bazilika, a Palazzo Farnese csak hogy párat említsek. A római vakáció folytatódik…

Andorka Hanna 2023.

A szerző fotóival