VÁRAD 2024. évi 6. száma

VÁRAD 2024. évi 6. száma

A folyóirat friss számáról

Az irodalmi, művészeti, társadalmi, tudományos folyóirat, a VÁRAD 2024. évi 6. száma most került ki a nyomdából, ezúttal is száz oldalon kínál olvasni- és látnivalót.

Most lenne 75 éves, de már a rendszerváltozást sem érte meg Sütő István erdélyi költő, akire egyik legszebb versének újraközlésével emlékezik és emlékeztet a szerkesztőség mindjárt a lapszám elején. Lírával Csák Gyöngyi, Kocsis Csaba és Farkas Arnold Levente van még jelen a júniusi Váradban, amely recenziót is közöl Balázs F. Attila és Zsombori Erzsébet Szépségvadászat című közös verses-rajzos kötetéről.

A prózai írások szerzői Képíró Gyula (novella), Szentgyörgyi László (elbeszélés), Gál Vilmos (regényrészlet) és László Gyopár (fabula), az esszéket Majoros Enikő és Balázs Géza jegyzik, előbb az időről elmélkedik röviden, utóbbi a spiritualitás és nyelv viszonyáról bővebben. A szám képzőművésze a Partiumból indult, Szekszárdon élő Szatmári Juhos László, akit Wessely Gábor mutat be.

Fleisz János történész írása Kossuth és Bem 1849-es váradi találkozását járja körül, Szombati-Gille Tamás riportjának témája az ifjúság kilencvenes évekbeli divathóbortja, bolhapiaci aspektusból. Lencar Péter ezúttal egy különös filmről, Alex Garland Polgárháború című művéről ír. Sajátos szemszögű nekrológot is közöl a folyóirat a nemrég elhunyt munkatársról, a helytörténész, sajtóbúvár Farkas Lászlóról.

A kiadvány újságosbódékban, könyvesboltokban vásárolható meg, előfizetés iránt a varadszerkesztoseg@gmail.com címen lehet érdeklődni, a korábbi lapszámok a Varad.ro honlapról tölthetők le.