Békekonferencia Bürgenstockban

Békekonferencia Bürgenstockban
Fotó: Keystone

Arany János: CIVILIZÁCIÓ

Ezelőtt a háborúban
Nem követtek semmi elvet,
Az erősebb a gyengétől
Amit elvehetett, elvett.
 
Most nem úgy van. A világot
Értekezlet igazgatja:
S az erősebb ha mi csínyt tesz,
Összeűl és - helybehagyja.

A svájci Bürgenstockban 2024. június 15-16-án megtartott békekonferencia az orosz-ukrán háború végét volt hivatott elősegíteni.

A záróközleményben, amely mindenekelőtt a nukleáris biztonságra, az élelmiszer-ellátás biztosítására és a hadifoglyok cseréjére összpontosít, az aláírók úgy fogalmaznak, hogy az ENSZ Alapokmánya, valamint „a területi épség és szuverenitás iránti tisztelet szolgálhat, illetve fog alapjául szolgálni egy átfogó, igazságos és tartós béke elérésének Ukrajnában”.

Kiemelték továbbá, hogy a békéhez minden érintett fél részvételére szükség van. Oroszország nem kapott meghívót a konferenciára, Moszkva legfontosabb szövetségese, Kína pedig lemondta a részvételt.

Noha az ukrán Suspilne hírportál szerint 80 ország írta alá a svájci békekonferencia zárónyilatkozatát, a valóságban 14-re nőtt azoknak a száma, melyek vagy nem írták alá a dokumentumot, vagy visszavonták aláírásukat.

Többek közt Bahrein, Brazília, Délafrikai Köztársaság, Egyesült Arab Emírségek,  India, Indonézia, Irak, Jordánia, Kolumbia, Mexikó, Örményország, Szaúd-Arábia, Thaiföld és a Vatikán sem írta alá a nyilatkozatot.

Viola Amherd svájci elnök, a tanácskozás házigazdája sajtótájékoztatóján kiemelte: az a tény, hogy a résztvevők „nagy többsége” támogatta a záróközleményt, mutatja, mire képes a diplomácia.

A svájci esemény célja az volt, hogy a résztvevők szigorúan beszéljenek Oroszországról, de megnyissa előtte a lehetáséget hogy csatlakozhasson egy békekezdeményezéshez.